2023-11-26
印象中兩至三年前飲過呢間嘅蛋糕奶茶大杯裝,覺得太甜所以再無幫襯。今日路過,心血來潮決定比多次機會佢,事實證明無錯。先叫左杯蛋糕奶茶中杯裝($23)加琥珀珍珠(+$3)走冰走甜,埋單都係$26蚊,以今時今日物價可謂超值。叫中杯裝係因為坊間所有蛋糕奶茶都係用好多糖嘅蛋糕醬沖開,中杯過到口癮得嚟又可以減少銀包同肚腩嘅負擔,兩全其美。講下味道先,一入口飲得出蛋糕醬嘅甜膩,所幸奶茶中和翻不特止,仲同蛋糕醬混為一體,令成杯嘢飲唔會比蛋糕醬搞到死甜或者奶茶同蛋糕味分開,一杯嘢飲最重要就係各種味道都blend得埋,呢杯蛋糕奶茶做到👍額外加嘅珍珠亦十口彈牙有咬口,但唔會過韌,錦上添花,抵讚👍見第一杯比我講到咁掂,友人馬上追加左一杯草莓蛋糕鮮奶茶($27)加琥珀珍珠(+$3)走冰走甜。同頭先果杯不同,呢杯係鮮奶沖開,整體味道更勝一籌。士多啤梨醬唔會令本身就甜嘅蛋糕奶茶變更甜,同第一杯一樣,做到同蛋糕醬互補,同樣地係一杯好出色嘅飲品。不過蛋糕系列就真係唔太健康,一個月飲一兩次好了😂估唔到事隔幾年,呢間鋪頭改進左咁多,重直接問鼎我嘅pocket list頭幾位,有料👍