2016-09-02
食完意粉,楚楚係都話要食甜品,於是就嚟呢度試吓啦!都幾易搵,不過要行上幾級樓梯。裝修以水泥為主,影出嚟嘅相都幾特別!原來呢度係使用有機&公平貿易嘅食材㗎,要支持吓喎!Coffee blossom tea ($68)心諗乜野係咖啡花?原來喺收成後嘅旱季水分比較少,咖啡樹會受壓,跟住雨季嘅時候,咖啡樹一被雨水滋潤,就會開出一朵星形有香噴噴嘅白花。一直以嚟咖啡花都係被忽略嘅一群,直到近年終於被發掘出道喇。由於咖啡花花期短(只有2至3日),所以農夫一定要趁花謝之前用人手採摘,跟住再曬乾成乾花。正正就係因為咁珍貴,更加唔可以浪費啦!所以店員俾咗個漏斗我哋,唔好等啲花浸過龍先飲!味道幾清香,風味特殊,值得一試!Mixed fruit soda ($38)飲得出有好濃烈嘅水果味,但如果有埋啲水果粒食吓就更好啦Cashew nut tart ($48)用公平貿易腰果、椰子油做嘅素食腰果撻,有一點點深啡色喺面,賣相不錯!腰果味香濃,不過質感好有趣,似蕨餅咁煙煙韌韌、黏黏哋又彈牙,比我想像中嗰種撻好唔同喎!撻皮酥脆,整體唔甜膩,食完都唔會有罪惡感!Green Tea tart ($48)鮮綠色嘅綠茶撻上面
飲得出有好濃烈嘅水果味,但如果有埋啲水果粒食吓就更好啦
Cashew nut tart ($48)
Green Tea tart ($48)
鮮綠色嘅綠茶撻上面有好多綠茶粉,賣相好好!同樣哋好似腰果撻咁,似食緊綠茶蕨餅撻多啲!不過係好味㗎,綠茶味都好出,而且咁樣嘅配搭非常新穎! 環境舒服,食物飲品又特別,值得嚟坐吓啊!