2017-11-12 1494 views
四季煲仔飯(2)一到冬天,六點後,日日都有人排隊,特別是星期五及六晚,條龍超長,想食此煲仔飯要早到或者平日來食。煲仔飯質素,以前會好啲,而家帶咸冇咁好味,份量其實少咗,價錢貴咗。不過,四季依舊用碳爐煮熟,火力均勻,有飯焦而啲飯焦能夠成塊起曬來食,其他煲仔飯店未必能做到。鴨蛋蠔餅,本人覺得呢個超好食,全個蠔餅都是脆的,而啲蠔仲有水份,唔乾身,真是做到剛剛好。我估係用料,火喉同次序問題,炸呢個蠔餅只是一位普通呀姐,技巧不多的。但是全港的舖頭,冇人能做到此效果。生滾湯,一種好舊式的煮法,其實只是放好湯料,然後生水煮成熟水,加小小師父,就飲得。味道一般,香港人食起來有小時候大排檔的味道,其他地方的人可以一試,或者不試。
四季煲仔飯(2)

• 鴨蛋蠔餅
  • 臘腸排骨煲仔飯