2018-09-02 252 views
今日同女朋友喺觀塘揼完骨,梗係喺返同區搵啲好嘢食。之前睇過食評話有間冰室有小菜有咖喱又有意粉食,咩都有得食就好想去試,今日終於有機會啦。見到佢個咖喱幾出名咁,於是就叫咗個吉列咖喱豬扒飯。由於我哋兩個都好鍾意食蕃茄,見到Menu個生滾牛肉蕃茄湯通粉賣相唔錯,咁就梗係要試吓啦。我哋仲叫咗避風塘豆腐、炒西蘭花同埋加$18就有嘅鮑魚一品雞煲。呢間冰室上菜嘅速度超快,唔使幾分鐘就全部到都齊晒。先講個咖喱吉列豬扒,真係超水準,完全做到馬來西亞風味嘅咖喱,再加上佢嘅豬扒外脆又夠瘦而不嚡,完全啱晒我哋兩個唔鍾意食肥嘢嘅人。跟住一定要講下個生滾牛肉蕃茄湯通粉,諗住冰室通常都冇乜茄味,但呢度嘅番茄湯真係喜出望外,佢完全做到番茄濃湯嘅味道,茄膏夠香之餘啲牛肉係有肉香,唔似出邊好多餐廳用鬆肉粉乸到啲牛肉冇晒味。真係食到舔舔脷。再加上避風塘豆腐外脆內軟,味道啱啱好,如果你都豆腐愛好者,可以黎試吓㗎。呢間冰室絕對可以再黎,下次等我試吓佢出名嘅牛肝菌帶子意粉先得

馬來西亞咖喱吉列豬扒
生滾牛肉番茄湯通粉
避風塘豆腐
蒜蓉拍薑炒西蘭花
鮑魚一品雞煲
鮮油奶豬仔包
2018-09-01
$83 (Dinner)
馬來西亞咖喱吉列豬扒
生滾牛肉番茄湯通粉