2005-08-31
見到第一位食家的問題"點解冇人講呢間0既?!", 八八卦卦的我就約了幾位中環小姐先生來個午聚.地點在LKF的一幢門面不太新的大廈內, 出電梯後走廊亦有點暗暗的, 但一推開"周媽媽"的門, 內裏的裝潢倒比預期的乾淨整齊, 難得的是座位之間頗寬敞呢~吃過牛油果帶來的小食後, 我們點的麵及小吃亦相繼上場. 最先係有位亞姨送上兩碟涼菜, 說是送給我們吃的, 係用辣椒仔撈椰菜臘肉, 辣辣的, 作個熱身非常適合. 之後係宜賓燃麵(加了雪菜碎, 頗惹味), 牛肉麵, 酸辣粉(粉係用了蕃薯粉, 食落滑滑的, 加埋酸辣, 好好味), 担担麵等. 雖說有分大中小辣, 但食到一半大家的味覺都有點麻了, 但卻又令我越辣越想食~~ ^^小吃紅油炒手細細粒容易食, 但千萬別忘了鋪面的辣椒, 辣味全靠它們呢~而口水雞被紅紅的一層辣椒覆蓋著, 食落又唔係好辣, 只是咸了一點.有說宜賓燃麵係這裏招牌菜應無錯, 味道唔錯之餘, 牆上更有一篇關於這款麵的文章, 可惜太遠我睇唔清d字><"這裏午市沒有飯, 只有六七款麵食供選擇, 我地六個人, 試了好幾款麵加小吃, 平均水準都唔錯, 而且份量亦好夠, 埋單更
這裏午市沒有飯, 只有六七款麵食供選擇, 我地六個人, 試了好幾款麵加小吃, 平均水準都唔錯, 而且份量亦好夠, 埋單更是出乎意料的抵. 而且今次忘了試這裏唯一的甜品-- 冰粉, 所以一定會再來的!!!