2019-09-20
今晚好開心,又與好友相聚。今晚朋友帶我到了砌點食葡菜。餐廳位於yoho mall內,裝修得不錯,而且十分舒適。餐廳仲分為了室內及室外座位。由於呢期都仲處於夏天,所以選擇坐了室內的冷氣位。兩種風格各有不同,令人好舒適。睇過餐牌後,點了一些主食及小食一同分享。葡國雞,十分滋味,以砵仔盛著,內裡放滿了好多雞件、辣肉腸、仲有大量好香又濃郁既葡汁。葡國雞可以點配白飯或豬仔包。我們點了配豬仔包。豬仔包外皮香脆、中間鬆軟,再點上葡汁來吃,超級惹味。葡國雞會配以兩塊豬仔包,如果覺得份量不夠可再以$8配上4塊豬仔包的。點了一客米線。店員一送上時已超香的藥膳味,真是十分滋味,好香好香的湯味,飲起來令人感到暖流入心,好滋補有益,材料仲配了木耳,爽脆。好好味。我們除了吃了米線仲飲了個湯,藥膳雞湯,好滋味。當中的米線都十分爽口幼身,好好味,吸入了藥膳的濃郁口味,令米線都變的不再一樣。小食點了一份葡汁焗青口,以葡汁來焗青口真是第一次食,味道會濃味一點,葡汁好惹味,上面仲灑了好多芝士粉,所以吃起來整個青口都好多汁好葡好正。仲有少少薯蓉係碟上,呢個小食以葡式制作,十分滋味及特別。最後點少得食葡撻呢,呢度既葡撻都有幾款
今晚朋友帶我到了砌點食葡菜。餐廳位於yoho mall內,裝修得不錯,而且十分舒適。餐廳仲分為了室內及室外座位。 由於呢期都仲處於夏天,所以選擇坐了室內的冷氣位。兩種風格各有不同,令人好舒適。
睇過餐牌後,點了一些主食及小食一同分享。
點了一客米線。店員一送上時已超香的藥膳味,真是十分滋味,好香好香的湯味,飲起來令人感到暖流入心,好滋補有益,材料仲配了木耳,爽脆。好好味。我們除了吃了米線仲飲了個湯,藥膳雞湯,好滋味。 當中的米線都十分爽口幼身,好好味,吸入了藥膳的濃郁口味,令米線都變的不再一樣。
最後點少得食葡撻呢,呢度既葡撻都有幾款,有經典口味、牛乳薑口味、咖啡口味
我們點了經典口味及一個3.6薑汁牛乳來嚐嚐。
不過我們都是最愛經典口味,入面的蛋漿甜而不膩,蛋質杰身,啖啖都好正。外皮又香又脆,葡撻仲熱辣辣架,好滋味。
其實3.6薑汁牛乳葡撻都好滋味,牛乳造得相當滑,所以吃起來滑滑的口感及濃濃的香奶味,仲融入了少少薑汁,所以仲有少少薑味,十分特別。