2022-11-19
金秋時令: 明閣大閘蟹宴$888 🦀️OpenRice 訂座優惠$888至今個月月尾, 原價$1338.米芝蓮一星餐廳既大閘蟹宴,由前菜到甜品都見心思。今次無飲花雕,揀左set menu裡推薦既白酒Chardonnay,結果都幾搭~.每一樣都好好食,第一道前菜魚子醬花雕醉藍天使蝦,蝦肉爽口帶鮮。蟹粉小龍包爆汁之餘肉汁同蟹粉都好香。蟹粉金菇脆卷脆口得黎完全無油膩感;叉燒非常嫩滑juicy。蟹粉蟹肉燕窩羹,蟹膏蟹肉份量不少,每一啖都好滿足♥️蟹粉芙蓉龍蝦球,龍蝦肉質極佳,夾住脆米食,同樣出色。.主角🦀️🦀️雖未至爆膏,仍新鮮多膏,蟹膏都夠香! 難得既係隻碟上枱既時候夠熱,笨手笨腳食得慢既我,食到最後蟹身都依然暖暖熱熱的.菜苗非常嫩、上碟顏色係靚靚既鮮綠色。糯米飯即席炒所以等候需時,粒粒分明又有穫氣,連埋優質臘腸炒得好香口!!桂花姜茶紫薯湯圓,桂花既配搭令原本普通既薑茶多份清新既花香,湯圓包裹住一啖紫薯,水晶皮既厚度同口感剛剛好,食落暖笠笠好舒服😌♨️