2018-11-28
樸生•素食係自助形式嘅素食餐廳,嗰晚同媽媽去青衣城行街,晚餐想食清啲,所以揀左間素食餐廳,點知素食都可以做得咁好食,食得仲飽!先揀一款主菜,之後韓式拌飯、部隊鍋、甜品沙律都係任你食🙊全部都係素喔🌱自助嘅食物質素大部分不過不失,反而要講主菜個香煎素豬肉流心芝士漢堡扒($188)真係幾出色!做到比真正豬肉好食,流心部份用咗年糕來代替,好Q軟,整體食落鬆化又有豬肉香🤤好正!另一份主食要左素芝士炸素魚腐漢堡($168),炸魚柳就用炸豆腐代替,素芝士食落同車打芝士一樣味😳仲係半溶狀態,好食啊!豆腐食落似魚蛋咁彈牙,應該係百頁豆腐~麵包外脆內軟👍🏻講返自助區,有兩款沙律都幾吸引,係南瓜同紫薯!但個人覺得南瓜沙律正啲,係日本南瓜🎃仲有個南瓜粥,其實都食唔到有米😂完全係南瓜蓉加白木耳、松子、杞子,超級養生!默默地食咗兩碗🤤甜品方面就真係麻麻地😧只有豆腐花最好!仲可以加芝麻糊!芝麻糊味道偏甜,配豆腐花啱啱好,就唔洗再落糖☺️btw芋圓真係好唔掂,零煙韌,食落完全唔係芋圓嗰種感覺🤦🏻♀️南瓜撻同朱古力撻又係,撻皮又厚又軟,個餡就真係一粒朱古力同類似南瓜凍嘅嘢,唔得🙁等主菜期間食自助吧已經食到飽飽地😂主菜麗都
自助嘅食物質素大部分不過不失,反而要講主菜個香煎素豬肉流心芝士漢堡扒($188)真係幾出色! 做到比真正豬肉好食,流心部份用咗年糕來代替,好Q軟,整體食落鬆化又有豬肉香🤤好正!
講返自助區,有兩款沙律都幾吸引,係南瓜同紫薯!但個人覺得南瓜沙律正啲,係日本南瓜🎃 仲有個南瓜粥,其實都食唔到有米😂完全係南瓜蓉加白木耳、松子、杞子,超級養生!默默地食咗兩碗🤤
等主菜期間食自助吧已經食到飽飽地😂主菜麗都食埋真係好飽,食埋甜品同養生粥真係飽到行唔到🤰🏻部隊鍋真係無位再食🙌🏻