2022-11-22
以前如果想食Check-in Taipei只可以去中環,而且舖頭好細相對難訂位。而家喺海港城呢間新分店超級方便,而且地方闊落好多,坐又坐得舒服!|櫻花蝦烏醋茄子|$58|8/10 呢一款可以當冷盤又可以當前菜,烏醋配茄子🍆食落去神奇地夾喎😏配埋櫻花蝦唔單止口感上豐富左,味道上亦多咗鹹香味中和返個烏醋,食完有refresh既感覺!|鹹蛋黃芋泥球|$78|8/10 本人又鍾意食芋泥又鍾意食鹹蛋黃,對呢個小食嘅期望值超級高!上碟既擺盤好靚,好精緻。食落去好足料滿滿嘅芋泥同鹹蛋黃😍美中不足之處係佢唔夠熱辣辣😭炸物最緊要就係溫度,佢上碟果陣只係暖暖地,呢個位有少少失望🙈|招牌滷肉飯|$68|8/10水準正常,唔算好突出,不過如果個飯可以再乾身少少,口感會更加好,依家有少少醬同飯太混為一體🙈🙈🙈 滷肉本身都夠味,亦都唔會過硬,想叫個飽肚嘅主食都可以考慮吓😎|三杯片皮鴨胸刈包|$188|8/10個人覺得呢味餸有少少扮片皮鴨,不過個餅皮就換咗做刈包。上菜嗰陣個包仲係熱辣辣,鴨胸唔會乾身,不過就唔係太食到三杯嘅味道🤔🤔🤔味道都還可,不過望返價錢就會覺得定價偏貴。貪新鮮可以一試,不過應該唔會再翻啅🙈|肉
|櫻花蝦烏醋茄子|$58|8/10
|鹹蛋黃芋泥球|$78|8/10
|招牌滷肉飯|$68|8/10
|三杯片皮鴨胸刈包|$188|8/10
|肉鬆皮蛋蛋餅|$78|8/10
友人一開始點呢個嗰陣我好好奇味道會唔會好怪,平時無試過皮蛋夾肉鬆,完全想像唔到呢個組合搭配出嚟係咩味道🤣🤣🤣 點知食落去好神奇地係個皮蛋味唔算好突出,好似融入左個蛋餅咁,不過肉鬆嘅口感就好明顯食得出。成件事其實都幾夾,唯一不足係覺得個醬好似冚晒所有食材嘅味道,如果個醬淡少少可能會再好食啲🙈
|宇治抹茶牛乳|$55|9/10
賣相好靚有漸層效果,味道同想像中一樣,不過價錢就偏貴🙈🙈🙈
整體評分:8/10
攝於20221022📷