2018-07-19 272 views
約左朋友食飯, 佢話睇左雜誌介紹想食俄羅斯菜, 我真係唔知香港有得食喎俄羅斯菜, 我除左知道有羅宋湯外, 唔知仲有咩特別菜式, 於是求其揀左其他小食, 主食睇左餐廳餐紙介紹, 原來呢間係上海派俄羅斯菜先啱, 係以前上海人跟俄國廚師學煮俄國菜, 根據中國人口味而改良, 所以應該好啱我地香港人食除左了解下餐廳背景, 仲可以參觀下擺設, 擺左好多俄羅斯子母娃娃一場黎到, 當然一定要點上海派招牌羅宋湯湯頭色澤偏深, 用料足, 蕃茄, 紅菜頭, 薯仔, 蔬菜淆成, 未飲過咁多料既羅宋湯入口蕃茄味濃郁, 比平常港式羅宋湯偏甜少少傳統迷你蝦多士包含鮮蝦膠同蔬菜,乾身脆口, 咬落脆卜卜, 就算凍左都仲係脆羅勒香草醬帶子炒意粉, 帶子表面煎香, 味道鮮甜, 帶子中間軟心意粉軟硬適中, 口感有咬口, 香草味偏重, 意粉都綠綠地色,  整體唔錯黎到最後一個主菜, 我地原本諗緊會唔會唔夠食, 但呢個香煎黑毛豬配蘋果汁原來都幾大份黑毛豬, 肉質軟腍好易切, 啱啱好全熟, 內裡顏色粉嫩均勻, 入口充滿肉汁蘋果汁係用新鮮蘋果調配, 味道好似蘋果批咁, 將黑毛豬蘸上蘋果汁, 除左可以提升甜味, 而且去油膩感配菜除左香

一場黎到, 當然一定要點上海派招牌羅宋湯
入口蕃茄味濃郁, 比平常港式羅宋湯偏甜少少
上海派招牌羅宋湯

羅勒香草醬帶子炒意粉

配菜除左香口薯角, 仲有好多蔬菜
香煎黑毛豬配蘋果汁

係香港都食到主打俄羅斯既西餐, 幾有新意
Type of Meal
Dinner