2022-06-25
機緣巧合,可以去試有名氣嘅魚蛋,撈麵專門店,佢嘅威水歷史,大家可以喺網絡上隨意搜尋到,所以我喺臨食之前都滿心期待,做足功課同準備🌞餐廳設計好好,光猛,坐位闊落舒服,顏色配搭亦好有格調,同埋餐廳好好,配備咗起碼2部銀離子空氣淨化機,確保大家嘅安全👍🏻👍🏻👍🏻 另外亦專設外賣窗口,等坐近門口嘅客人唔洗成日捱開門嗰吓熱氣👍🏻👍🏻👍🏻好貼心😋今次試咗以下餐點:- 雲吞魚片雙併湯麵 - 切腩四寶撈粗- 炸雲吞- 鮮油奶多士🍜 麵底今次撈麵選擇咗粗麵,湯麵選擇咗幼麵;兩款麵嘅軟硬度適中👍🏻但不論係撈麵,還是湯麵,鹼水味都極重,麵心係鹼水嘅苦味😅 就算撈麵汁、湯水,都掩蓋唔到鹼水味...🙈不過!辣油可以!店家嘅秘製辣椒油可以😏!(下面詳細講)🌞假如大家都同我一樣唔鐘意食到鹼水味,可以考慮轉河粉,米粉,伊麵(伊麵額外加$8)🍜湯底普通嘅味道,無特別好令人印象深刻嘅感覺,淡淡哋,無「唔好味」嘅感覺,但亦都無「好想飲多淡」嘅感覺。🍜 雲吞魚片雙併湯麵 堂食$46, 外賣$48去到金牌魚蛋店,緊係要試吓魚製品啦🤤因為另一碗有魚蛋,而魚片都係哩間餐廳嘅推介,所以雙拼就要咗魚片🐟😍魚片切得唔薄,令人睇到好開心!
😋今次試咗以下餐點:
- 雲吞魚片雙併湯麵
- 切腩四寶撈粗
- 炸雲吞
- 鮮油奶多士
🍜 麵底
今次撈麵選擇咗粗麵,湯麵選擇咗幼麵;
兩款麵嘅軟硬度適中👍🏻
不過!辣油可以!店家嘅秘製辣椒油可以😏!(下面詳細講)
🍜湯底
🍜 雲吞魚片雙併湯麵
堂食$46, 外賣$48
😍魚片切得唔薄,令人睇到好開心!
😅不過無咩魚味,反而魚片嘅鹹味好出🙈
❤️驚喜位係雲吞!啖啖肉,蝦有蝦味,仲要係幾隻蝦包含在內,真係好好味🤤🤤
😎我推薦大家試雲吞🥟😋
🍜 切腩四寶撈粗
(切腩、魚蛋魚片、牛丸、雲吞)
堂食$68, 外賣$70
貴為人氣之選,當然要試試🤤
🐂切腩
🙈本先睇其他朋友分享嘅時候話轉坑腩唔洗加錢,但去到問嘅時候,話總之轉款都要加$10,所以今次就試佢原裝切腩😌
😅今次嘅切腩係極健康嘅位置,基本上只有一絲絲嘅純肉,不過就較乾,就算夾湯食,都係纖維度比較高。 所以我不禁諗「唔怪得咁多人都加$10轉沙腩,同加$8轉伊麵啦🙈」
🙈 乾同韌嘅程度,我個人覺得係拍得住蒙古牛肉乾,個人感覺
🐟魚旦魚片
剛才已經分享咗魚片,宜家就講魚旦🐳
魚旦喺外賣嘅時候係同牛丸一齊放喺熱湯入面;😅不過只有魚旦嘅心係凍嘅...仲要都係無咩魚味...我有啲失望呀...
🐮牛丸
牛丸紮實,不過黑椒量極多,辣到食唔到牛本身嘅味...
⚠️ 意外:四寶入面有條刷毛癲咗喺度...
🌶️自家製辣椒油
見到好足料,有好大隻蝦米,同好多辣椒籽🤤
🥵 真係好。夠。辣。呀!🥵
單純油,就已經好夠辣喇!
🥵 平日食開連鎖店中辣嘅我,只要點少少油已經好夠食!
😅 無奈辣油渣帶苦味,所以今次食油為主。
✅ 油嘅辣度,足夠掩蓋麵嘅鹼水味
🥟 炸雲吞
堂食$46, 外賣$48
😏 雲吞好食,炸咗嘅雲吞點會唔好食?
外賣嘅時候,店家仲要好貼心咁開個窿仔通熱氣,以防濕氣整軟個炸皮👍🏻
所以食嘅時候,仲keep到又熱又脆🤤🤤🤤
夾泰式辣醬,酸酸甜甜,會更好味👍🏻
🥪 鮮油奶多士
堂食$16, 外賣$17
雖然天氣好熱,中間塊牛油溶哂,但都依然好味,同埋好夠香👍🏻
🥢總評:因為見好多好評,而且又係有名氣嘅餐廳,所以今次其實有感失望,同埋諗其實係唔係一時失手?定只係我嘅口味唔夾?
另外餐廳無貼外賣價錢出嚟,係落單嘅時候先見個價錢唔同,建議餐廳改進。
👉🏻 假如要推薦大家,我會推薦雲吞;擔心有鹼水味,就唔好叫粗、幼麵😌
個人小評分(5分為滿分)
服務:😋😋😋😋
環境:😋😋😋😋