2014-03-23 2993 views
之前已經食過一次豆花米線,週末收工再去買過,排隊不算太耐,眼見增加了人手,出單較第一次去時快。豆花米線(同第一次食比較): 1.香口小食,一嚐再試。秘製既肉醬,配上蔥花,辣醬等配料,香味濃郁,頗有雲南風味,一聞,已經好引人想即刻食;一食,豐富既肉醬、豆花、米線係口內面打滾,味道可口,是想一試再試的小食。2.辣度適而。貴店既辣醬係如雲南的辣醬口味,是較麻少辣,將之帶到香港,小辣程度的米線很適合不太擅辣的顧客,辣味適中,不擅辣的人都不會嗆到,反而享受到口中麻麻的感覺。3.份量恰好。驟眼睇,米線較少,但因配上肉醬及豆花,撈起黎食其實幾夠喉頂胃,如果份量再多,濃郁既肉醬可能會膩,米線再多亦稱不上“小食”。4.食落去無左層次咁。第一次品嚐豆花米線跟友人大讚菜甫既爽脆配合綿綿既肉醬同豆腐令到成碗米線更加有層次既口感,今次無左,d菜甫冧晒,唔太食到菜甫既味道,點綴唔到碗米線,希望能夠改善。

豆花米線(同第一次食比較):

2014-03-22
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$20 (Lunch)
  • 豆花米線
  • 輝哥雞翼