北角地鐵站一出,突然發現左轉有個好似樓梯街咁既位,一行入去一排特色餐廳就出現咗細細間好精緻而好多唔同既style,被Dear Grey既門面感覺吸引左,裝修有啲歐陸風、法國dinning feel,簡約又舒服,燈光都好有feel餐牌以美式潛艇三文治Submarine做招牌,由經典芝士牛扒到法國名菜油封鴨脾都有感覺良好DEAR  GREY  安格斯西冷牛堡 *COMBO,木盤上枱好靚,賣相超豐富,一上枱已經聞到燒牛肉同烤個麵包既香味三文治一開二,好大份,貼心地準備埋手套,攞上手感覺好期待,牛肉粉紅色非常吸引,點完汁即刻試試好豐富既味蕾衝擊,牛肉係主角,嫩滑而有牛味,肉質好正,外焦內嫩烘左既包好香脆,剛好生菜同蕃茄都好鮮同多汁,整份黎講就唔會乾,愈食愈想食最後淨左好多牛肉一啖食晒佢就係爽幾好味手撕油封鴨脾三文堡  COMBO,油封鴨腿係法國經典菜式,油封係最古老既食物保存方法之一,先醃再用油封存,醃完真係會酥軟而味道濃香講返面前既油封鴨先,上枱有輕微油香(被牛肉同薯條個香擾亂左),啲手撕鴨脾肉多到一個點賣相驚人,忍唔住先食下鴨肉,非常嫩滑既肉質,有「酥軟」既感覺,係油封後既口感淨食幾舊鴨肉
感覺良好

最後淨左好多牛肉一啖食晒佢就係爽
幾好味

DEAR  GREY  安格斯西冷牛堡  COMBO

DEAR  GREY  安格斯西冷

DEAR  GREY  安格斯西冷牛堡

講返面前既油封鴨先,上枱有輕微油香(被牛肉同薯條個香擾亂左
),啲手撕鴨脾肉多到一個點
淨食幾舊鴨肉會覺得有鴨香/鴨油香,即刻成個試下,連包茄菜一齊食本身會有少少淡既,但由於真係好多鴨脾肉所以彌補返,啖啖鴨肉相當滿足
如果遲啲研發埋少少醬例如香橙醬,咁就更多層次同配搭
薯條原來都係主角,粗薯條,cajun印第安調味,類似bbq味粉,味道惹味
外面非常脆但入面腍到薯蓉咁,相當好味既薯條

手撕油封鴨脾三文堡  COMBO

整體黎講係好有特色而好味既一餐
睇得出係有心思同有諗法既餐廳,唔會淨係俾一堆芝士一堆快餐食物夾埋一齊就算
空間亦係非常舒服既存在,細細間音樂、感覺、裝修都好夾,飲下野、傾下計都好正
希望多啲人識欣賞

#期待有新菜式時可以勞蘇再食