對於我哋呢啲都市人嚟講,週末約埋朋友一齊入西貢食吓海鮮,飲杯咖啡,影相打卡,大概已是不錯的節目。上一次食過六福,今云試試區內另一間名店,勝記海鮮酒家。慵懶既筆者,當然又係跟大隊行事,有人先預先寫好菜單,準備得妥妥當當。人齊開飯!打頭陣的香煎手打墨魚餅,質感十分彈牙,鮮味十足,有人喜歡吃原汁原味,但我覺得沾些少甜甜酸酸的雞醬會更加好吃。之後是整餐我最欣賞的花雕醉瀨尿蝦,肉質鮮嫩爽口,酒香恰到好處,沒有搶去瀨尿蝦的風頭,很讚!在這類地方想喝湯,真的不用花巧,呢度大把雜魚,簡簡單單的番茄木瓜煲魚湯,家常味道,已肯定鮮甜到一個點。椒鹽鮮鮑魚是這兒的名物,又點可以錯過。鮑魚披上薄薄的黃金外衣,咬落香脆而內裡仍是十分軟腍,吃起來也夠惹味。接著來的酒糟粉絲蒸大元貝,紅酒糟也真是比較罕見,色澤誘人,其酒香亦昇華了整件事,結合粉絲,以及火侯恰到好處的元貝,呢道菜都幾有趣。最後一道海鮮菜色,乃泰式糟池龍蝦伴脆米粉,估唔到竟然在此吃到泰式風味!澳洲龍蝦肉多,質素不用置疑,當然識飲識食既朋友都會知道,墊底炸得酥脆的米粉從不是配角,自行注入泰式咖喱汁,果真不錯。萬料不及,海鮮以外的菜色都咁精彩,如這道蜜糖芥末生

上一次食過六福,今云試試區內另一間名店,勝記海鮮酒家。

萬料不及,海鮮以外的菜色都咁精彩,如這道蜜糖芥末生楂骨,入口鬆脆,芥末沒有太搶,用上新鮮生楂,味道天然,我要連吃幾件才收手。
馬拉盞啫啫芥蘭,香口惹味,比起就咁炒個菜,吸引太多。
單尾的兩款炒飯,為照顧不同口味的朋友,有辣有唔辣,個人必定投辣既泰風味肉碎炒飯一票。
桂花糕清新,益力多糕原來是勝記多年來的名物,唔怪得知咁有水準。