日式石燒牛扒熱潮入港後,周圍都見到有石燒牛既專門店,感覺有啲似拉麵咁愈開愈多但愈開愈有得做廚師先將牛肉煎到一成熟,就放上300度火山石板上上菜,然後任你煎,熟度、燶度自己揀,有得食有得玩就係吸引今次食既係銅鑼灣牛極,舖面靚,一開門設計幾特別,自助區放中間,令其他位置唔會好迫,枱枱都唔會距離自助區好遠,加埋啲日本裝飾,環境都算幾唔錯餐牌基本上食開既牛部位,肉眼西冷牛柳牛肩都有180G牛柳,牛柳係其中一個最珍貴既牛肉部位,賣點就係厚身,可以外焦內嫩,上枱超吸引嘅賣相,滋滋聲好好聽仲會用塊廚紙遮一遮先,以免彈到油,份量好足好厚,烹飪時間到由於我較鍾意食生啲(平時食五成靚牛食三成),所以切開後無反,一面煎燶啲而入面既肉又可以保持粉嫩食牛扒當然先試配鹽黑椒,有岩鹽PINK SALT,牛味好濃,肉質嫩,熱辣辣入口肉汁好多之後試下自家製燒肉汁,用較外面煎到焦香既部分配,較熟既口感,有日式燒肉感覺,好好味另一款既牛味,配飯一流本身食靚牛扒就唔太啱點辣醬因為太重味會蓋過牛味,但試一試辛味芥末燒汁,一食上癮以為普通辣椒醬咁,點知佢唔會死辣或死咸,少少辣又好有芥末味,配牛扒都好正好惹味熟啲燶啲既部分會更正試
餐牌基本上食開既牛部位,肉眼西冷牛柳牛肩都有

仲會用塊廚紙遮一遮先,以免彈到油,份量好足好厚,烹飪時間到
另一款既牛味,配飯一流

牛柳

自家製燒肉汁

牛柳邊

熟啲燶啲既部分會更正
試埋自助任食既飯湯同沙律,珍珠米飯配紫菜粉,加埋燒肉汁同牛肉食好夾好正
沙律俾想像中鮮,有日式酸汁同芝麻醬,日式牛肉湯超驚喜,真係有牛肉完全無扼你(啲牛肉都好味添),牛肉湯清得黎都好有牛味,相當唔錯

辛味芥末燒汁

自助湯飯沙律

日式牛肉湯

成餐既感覺良好
牛肉質素高,醬料、配菜都全無馬虎,稱得上幾優質下添,又食又玩仲一定飽都係$85起跳(牛肩排),驚人既性價比
好有風味既餐廳,未食過石燒一定要試下

#牛扒燒肉雙重享受
#油煙比想像中少