2010-10-13 91 views
話咁快又一年,又到10月小弟生日既日子﹗食家故作神秘,話下午要帶我去食我想食的餐廳﹗地點在沙田的凱悅酒店,相信好多有來過的朋友都已經估到係邊到了﹗沙田18,就在酒店的一樓,在網上食評的評價很不錯﹗食家很有心,記得我成日話想同佢去食填鴨,0係我生日既今天就帶我來呢度試下﹗環境不錯,裝修簡約中舒適自然,空間感強,窗邊全落地玻璃,多用天然光。預早BOOK位關係,可以坐在窗邊的梳化位,無敵景致。這個生日天氣十分好,天藍而無雲,難得平日也有如此寫意,樂事﹗梳化位對住開放廚房,幾個大廚在入面忙得不可開交。其實如可以的話將個廚房既玻璃轉做不反光玻璃,客人睇得舒服0的,個效果會更加好﹗一坐低待應生已問我地飲咩,食家點了熱咖啡,及後埋單時發現無收錢的﹗難到是WELCOME DRINK?午餐想食填鴨的話要預訂,食家留了半隻,今日來的原因都係吃佢吧﹗青瓜條大蔥是烤鴨薄餅的最佳伴侶,既能除膩又可提鮮﹗甜醬、沙糖及蒜泥,想蘸就蘸﹗叫佢上菜十五分鐘左右,烤鴨來了﹗鴨好似我咁相當肥美,色澤紅潤﹗留心少少睇隻鴨仲係冒煙的﹗師傅o係你面前將半隻鴨慢慢片皮起肉﹗先切好鴨皮先﹗嘩,真係神乎奇技,手起刀落,三分鐘就搞掂﹗師傅
話咁快又一年,又到10月小弟生日既日子﹗

食家故作神秘,話下午要帶我去食我想食的餐廳﹗

沙田18

沙田18,就在酒店的一樓,在網上食評的評價很不錯﹗

裝潢簡約

窗邊梳化景觀

預早BOOK位關係,可以坐在窗邊的梳化位,無敵景致。
梳化位對住開放廚房,幾個大廚在入面忙得不可開交。

青瓜條大蔥是烤鴨薄餅的最佳伴侶,既能除膩又可提鮮﹗
甜醬、沙糖及蒜泥,想蘸就蘸﹗

師傅手起刀落,幾分鐘已完成片皮工作

叫佢上菜十五分鐘左右,烤鴨來了﹗
鴨好似我咁相當肥美,色澤紅潤﹗
留心少少睇隻鴨仲係冒煙的﹗

師傅o係你面前將半隻鴨慢慢片皮起肉﹗
先切好鴨皮先﹗

嘩,真係神乎奇技,手起刀落,三分鐘就搞掂﹗
師傅好野﹗

三式鴨肉

三款鴨片分開上碟,分別係鴨皮、鴨胸肉,及鴨腿肉
賣相誘人精緻﹗
此時有個待應哥哥走埋黎教我地應該點食北京填鴨﹗

鴨片,香脆豐膄

最正就梗係個烤鴨皮啦﹗
待應哥哥話唔洗包餅皮,就咁蘸砂糖吃最正﹗

蘸砂糖吃極完美

就跟跟待應哥哥意見,輕沾砂糖,岩岩切起入口還是暖暖的,脆皮夾著鴨油脂層,香脆甜美,滿口是鴨羶香,油而不膩,惹味好食﹗

鴨胸肉

此乃鴨前胸肉
當然用來包薄餅﹗配上甜醬好好食的呀﹗

試食一片,肉質軟熟而不乾,鴨肉味濃,愈o趙愈有味﹗
估不到半隻原來份量也不少,我地睇佢切完之後都擔心食唔哂﹗

鴨腿肉

鴨腿肉是連皮的鴨肉﹗
皮較肥卻連著肉﹗
既有脆皮的油脂香,亦有鴨肉的質感與濃味。

唔影咁多,開餐喇﹗
食家急不及待整番皮薄餅皮先﹗

豐富,材料滿滿的

半隻鴨大約有10片薄餅皮左右﹗
所以其實落料唔洗就住就住,咩都隊一堆落去就無死﹗
加料再加料﹗

很滿足

根本連薄餅皮都差唔多包唔哂﹗
鴨肉配上大蔥甜麵醬,美味無窮﹗
沙田18半隻鴨一食230蚊左右,其實四個人食會好0的,我地兩個食哂之後已經飽到唔敢再叫其他食物﹗
當然佢仲有兩食同三食,大約再加多一百蚊左右。

鍋貼不能錯過

其實吃完半隻填鴨後已相當飽,由於我愛食鍋貼關係,生日就點多個食飽0的﹗

餡飽滿,皮薄,未食已知好野﹗
一咬下肉汁四濺,肉汁多的程度食家話有如小籠包,餡多肉甜卻不膩,餃皮煙韌,超正﹗飽都要食哂佢﹗
服務員有禮招呼周到,殷勤招呼得有點可怕,茶未飲夠一半已幫你連斟四次﹗

很開心生日可以吃到自己愛吃的東西,這兒的北京填鴨味道真一流,名不虛傳﹗

謝謝食家的親切安排,十萬個滿意﹗

更多相:
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch