2014-10-05 9518 views
是夜與友人係銅鑼灣買完野之後諗左好耐都唔知去邊開飯好,結果係openrice搵到依間Futago燒肉,其實早排係fb instagram都已經見過有朋友食過,仲講到非去不可tim! 咁當然要試試啦!地點位於怡和街尾垃圾房對住既轉角位,鋪外裝修吸引,而入內鋪不算大,但感覺舒適,而且櫈下還有'機關'給客人收納隨身物品,十分貼心!我們剛坐下,waiter給我們一個透明的密實袋仔比我地袋住電話,以防我地'油笠笠'既手會整到電話,天啊!難道如此貼心既只有日本人才想到嗎?之後派過一張吸油紙質的圍巾,好攪笑呢!最後我地兩個女仔點左一個韓式汁燒牛筋肉,鹽燒豚肉,汁燒雞肉,一口冷麵,Futago玉子飯,兩杯巨蜂提子乳酸。衫衫見每樣的份量也不多,感覺應該不太夠飽,無錯,我自認是黑洞!價錢其實跟牛角差不多,先上玉子飯,員工細心的問我地使唔使幫我地撈埋😁味道不錯,重點來了,先吃第一口牛,嘩!那個醬汁不得了!極之juicy! 基本上是不用點那個Sause了!再來一口豚、一口雞,天啊!比我之前吃過的都要美味!最後吃完了,原來也夠飽呢!在埋單的時候,員工給我們一小杯的yogurt, 另外附上一碗熱騰騰的栗米茶,在吃
之後派過一張吸油紙質的圍巾,好攪笑呢!
價錢其實跟牛角差不多,先上玉子飯,員工細心的問我地使唔使幫我地撈埋😁味道不錯,重點來了,先吃第一口牛,嘩!那個醬汁不得了!極之juicy! 基本上是不用點那個Sause了!再來一口豚、一口雞,天啊!比我之前吃過的都要美味!最後吃完了,原來也夠飽呢!在埋單的時候,員工給我們一小杯的yogurt, 另外附上一碗熱騰騰的栗米茶,在吃完比較熱氣的燒肉再喝yogurt完來感覺可以那麼美好!那個栗米茶就很解渴,淡淡的栗米香。埋單三百多,每人也不用二百,感覺超值!(當然是因為今次先試牛刀不敢叫太多,還沒有叫海鮮呢!)一定一定會再來開飯!
Yogurt跟栗米茶
Yogurt跟栗米茶