今年八月喺元朗三聯書店打書釘,見倒一本書叫香港名牌小吃-作者:馮嘉橋及鄺芷凡,內面介紹左一啲元朗小食同小店,馮生話覺得以下麵店比一啲元朗名牌更有水準。鄭洪記 - 一間早上做粉麵生意,晚上做小炒嘅大排檔,聽閒扎根元朗超過三十多年,曾經同老媽子幫趁過一兩次,印像中出品唔錯,今日特登嚟叫碗麵食,寫下佢。大排檔中,佢地環境非常一般,冇冷氣,但檔主都裝左幾部大牛角扇,唔算熱,坦白講我真係好喜歡呢啲風味環境!賣相幾唔錯嘅魚蛋雲呑牛腩麵,三個餸合共HK$35魚蛋外型較細粒,爽口彈牙唔腥,用料好!聽講佢地自家製嘅,屬上品!牛腩好焾滑,柱侯醬味入哂肉,最值得讚嘅係佢地唔係用急凍牛肋條嚟炆,佢地係用左新鮮牛腩碎,好多年輕人連牛腩碎係乜都未知,喺度順便解釋下比大家知道,牛肉檔會將牛隻每一部份裁好,牛腩、牛𦟌、牛柳等等不同部位掛好出售,裁牛肉嘅時間會將一啲唔好睇嘅筋膜,同埋接連不同肌肉嘅軟組織切出,混雜不同不部份,有脂肪、肉、筋膜、筋甚致一啲皮及毛髮,以前屬於非常下價貨式,大概係牛腩嘅六至七份一價錢,依家因為牛價高昂,腩碎大概零售價都要成三十幾四十蚊斤,炆之前仲要裁走啲過多嘅脂肪呀,皮同埋毛髮咁,實則落鑊果陣

賣相幾唔錯嘅魚蛋雲呑牛腩麵,三個餸合共HK$35
魚蛋雲呑牛腩麵
牛腩好焾滑,柱侯醬味入哂肉,最值得讚嘅係佢地唔係用急凍牛肋條嚟炆,佢地係用左新鮮牛腩碎,好多年輕人連牛腩碎係乜都未知,喺度順便解釋下比大家知道,牛肉檔會將牛隻每一部份裁好,牛腩、牛𦟌、牛柳等等不同部位掛好出售,裁牛肉嘅時間會將一啲唔好睇嘅筋膜,同埋接連不同肌肉嘅軟組織切出,混雜不同不部份,有脂肪、肉、筋膜、筋甚致一啲皮及毛髮,以前屬於非常下價貨式,大概係牛腩嘅六至七份一價錢,依家因為牛價高昂,腩碎大概零售價都要成三十幾四十蚊斤,炆之前仲要裁走啲過多嘅脂肪呀,皮同埋毛髮咁,實則落鑊果陣得番八成左右,維到成五十蚊斤咁滯,貴雪藏"鞋烚烚"果啲鬼佬牛肋條(牛胸) 成倍咁滯。佢地嘅牛腩碎處理得好好,唔會夾雜太多脂肪,裁得好靚,差唔多每一小塊都係有肉同焾滑嘅筋,口感其實同豬肉嘅眼筋相若,非常焾滑,佢地做嘅牛腩,總對攞倒我嘅滿分!
講雲呑,賣相正宗金魚尾,但餡就除左虾、豬肉、大地魚粉外重加埋木耳,大概比例係四三三,味道好正,蝦好爽,大地魚味好夠,多加嘅木耳亦增加左饀料嘅爽口感覺,雖然饀料唔算正統,但絶對可口!
麵,彈牙!硯水味亦輕,唔覺有太多蛋香,但味道已經比某啲所謂傳統名牌麵家出色,相信亦都係同麵廠訂制嘅好貨。
至於湯方面,由於加左腩汁,唔能夠清晰評價清湯湯底嘅質素同用料,只可以講腩汁湯帶有強烈的炆牛腩嘅香料味,飲完亦唔覺口乾,味精唔多。

結論:咁高質素嘅麵家 ,希望大家以後要幫趁多啲!
2015-10-08
$35 (Lunch)
魚蛋雲呑牛腩麵
  • 牛腩、魚蛋、雲吞麵