2011-03-19 330 views
復活節一個月後就到!係時候物色復活蛋之類... 我專程走嚟 K11,記得呢度有 See's Candies, Che Che New York ... 等等;最近,仲有間叫 Sticky 嘅糖果店。順道一看!Sticky 意思解作「黏的」!形容糖果真係幾貼切!呢間保留糖果藝術嘅傳統手工糖果店,進駐 K11 購物藝術館,實在最適合不過!搭扶手電梯走到地庫 B2 層,轉左向後行即刻見到大大個 colourful 廣告牌!十分搶眼! Sticky 雖然位於角落頭,但係一樣人頭湧湧!最過癮地方莫過於即席見到 3 位糖果師傅以傳統方式手工做糖果,搓糖、拉糖、鏟糖...所有過程一絲不苟;相當費勁!平時買糖只係完成品,做糖我都係第一次睇到,令我嘖嘖稱奇! 所以睇嘅人多,反而幫襯嘅人少! 我見不少家長帶埋小朋友一齊睇!期間,女店員為在場人士派上糖果,口味任君選擇!並非小朋友先有,連大人亦有份!認真週到!不論大人小朋友見到七彩繽紛、顏色奪目嘅糖果,會零舍開心! 店子並不大,佔一半係手工糖果工作坊,以波板糖圖案為背景,當然不少得波板糖!店內另一半糖果琳瑯滿目!各式其式!有 meaning 系列:Thank
復活節一個月後就到!係時候物色復活蛋之類...

Sticky 意思解作「黏的」!形容糖果真係幾貼切!
所以睇嘅人多,反而幫襯嘅人少!
我見不少家長帶埋小朋友一齊睇!
見到大大個 colourful 廣告牌!十分搶眼!
糖果師傅以傳統方式手工做糖果,搓糖、鏟糖
糖果師傅即席拉糖

不論大人小朋友見到七彩繽紛、顏色奪目嘅糖果,會零舍開心!
店子並不大,佔一半係手工糖果工作坊,以波板糖圖案為背景,當然不少得波板糖!店內另一半糖果琳瑯滿目!各式其式!有 meaning 系列:Thank you, I love you, Heart Rock,好意頭系列:福、囍;仲有水果味,雜錦味,哈哈笑,公仔圖案:豬仔,熊貓...等等。Size : 70g, 130g, 150g, 225g, 500g, 1kg. 以售賣70g ( 包裝 $38 起 / 樽裝 $48 起 ) , 130g ( 包裝 $88 起 ) , 150g ( 樽裝 $88 起 ) 為主。樽裝另有熊仔樽裝! 價錢認真唔平!
相信貴在手工!
糖果琳瑯滿目!各式其式!
不少得波板糖
糖果擺得又食得!一舉兩得!
Heart Rock 心心糖可表達愛意! So sweet! ;)
價錢認真唔平!
Rock Mix 70g $58

糖果好像七彩棋子!
由於人手制造,每粒糖長度參差不齊!我數過有 37 粒,平均唔使 $2 粒!抵食過名牌朱古力!
多款圖案包括:西瓜、奇異果、香蕉、蘋果、橙、提子、梨、檸檬、青檸...等等。
我食咗好幾粒:菠蘿圖案 ( 試食 )、士多啤梨圖案、好像藝術玻璃紅黃色圖案這粒;最外層糖味道清甜,食到中間有圖案部份比較硬,而且較為酸甜;不用 5 分鐘成粒糖已經溶哂!整體味道尚算不錯!唔係想像中咁甜,適合香港人口味;相信我會最後食藍色這粒。
Rock Mix 70g ( 貼錯 Label 130g)
糖果好像七彩棋子!
另外,下次幫襯帶回舊 Sticky 吉樽,會平啲架!請見 Price list !

而家我仲考慮緊買唔買嚟送俾朋友做復活節小禮物!

2011-03-19
TakeAway
$58 (Other)
糖果擺得又食得!一舉兩得!
見到大大個 colourful 廣告牌!十分搶眼!
糖果師傅以傳統方式手工做糖果,搓糖、鏟糖
不少得波板糖
糖果師傅即席拉糖
價錢認真唔平!
糖果琳瑯滿目!各式其式!
Rock Mix 70g ( 貼錯 Label 130g)
  • Rock Mix