2023-12-31 224 views
之前都食過cc_bakeryyyy嘅千層蛋糕😚估唔到越做越大 同千禧後嘅朋友一齊開埋Cafe✨同年嘅我 真係好佩服🙇🏻‍♀️.📌阿華田脆脆窩夫&紫菜肉鬆窩夫 $75/$65店主好好做俾我嘅雙拼鹹甜窩夫💘窩夫係croffle 牛角包牛油香氣十足🧈包身鬆軟 無醬嘅地方脆卜卜 但如果成件都外脆內酥化就更好🥐兩款都勁足料 面頭同碟邊都鋪滿餡😍除左有厚厚嘅華田醬 仲有華田粉 香甜濃郁 配埋粟米片 係童年回憶🤎肉鬆酥鬆 味道偏甜 加埋紫菜碎同沙律醬 好夾🐷不過略嫌醬料太多 會有少少溜🤏🏻.📌黑松露卡邦尼意粉 $118意粉份量大 配料都好多‼️洋蔥香甜大大片🧅煙肉唔係碎濕濕 鹹香十足有口感🥓菇片爽嫩有厚度🍄仲有大量黑松露醬同芝士碎 濃郁香口 仲有啲拉絲添🖤💛意粉唔會太淋身 醬汁冇平時卡邦尼咁溜 但都好creamy 撈勻晒一齊食 味道幾出色 唔錯💯.📌提拉米蘇 $68雖然杯身好薄 但每一層layer都好分明🙌🏻面層係厚厚甘苦可可粉 中間芝士忌廉香甜幼滑 最底手指餅索滿咖啡同冧酒☕️🥃平衡得好好 冇蓋過彼此嘅味道 整體唔甜膩 飯後食都完全冇問題👅.皇牌0.01千層蛋糕口感真係冇得輸 戟皮同夾層忌廉比例好平均

📌阿華田脆脆窩夫&紫菜肉鬆窩夫 $75/$65

📌黑松露卡邦尼意粉 $118
黑松露卡邦尼意粉

📌提拉米蘇 $68
提拉米蘇

皇牌0.01千層蛋糕口感真係冇得輸 戟皮同夾層忌廉比例好平均 同時食到煙韌嘅皮同幼滑嘅cream🌟
1️⃣日式黑芝麻千層蛋糕 $42
黑芝麻甘香味超濃郁 帶陣陣烘焙香 唔苦澀 仲有啲芝麻碎 好養生嘅口味🖤
日式黑芝麻千層蛋糕

2️⃣焙茶千層蛋糕 $42
焙茶香醇回甘 奶味幾出 好似焙茶拿鐵咁 不過呢款相對冇咁大驚喜 同埋偏甜🍵🥛
焙茶千層蛋糕

📌髒髒咖啡 $45
呢款咖啡味道非常有層次 因為唔使搞勻 每啖熱濃縮咖啡嘅濃苦+凍牛奶嘅甘甜都變化緊 仲有冰火交融嘅感覺🥰
髒髒咖啡

📌生椰美式 $48
喺香港唔太常見 但令我一試難忘🥹估唔到清甜椰青水同甘苦美式 味道可以擦出火花🥥☕️
生椰美式

📌焙茶拿鐵(hot) $45
➕$5 oat milk
杯仔好的骰可愛☺️焙茶烘焙香氣同甘苦茶味超濃 應該加咗大量茶粉🍵轉咗做燕麥奶 比牛奶更清爽輕盈 仲更能突出茶嘅味道🌾雖然要成$50杯 但值得一試😈
焙茶拿鐵(hot)

📌洛神花茶(hot) $42
酸酸甜甜 帶洛神花獨有果香 好開胃❤️
洛神花茶(hot)

黑松露卡邦尼意粉
提拉米蘇
日式黑芝麻千層蛋糕
焙茶千層蛋糕
髒髒咖啡
生椰美式
焙茶拿鐵(hot)
洛神花茶(hot)