2020-08-28
牛頭角商貿區要搵個環境舒適嘅地方食午餐都唔算係易事。今日我就搵到Tapa Room,本身係銅鑼灣有分店。我地一人一個人午市套餐。首先餐湯係南瓜雞湯,南瓜味濃,入口唔少南瓜粒,食得出係用咗唔少南瓜去打,配上雞湯既鮮味,份量唔多唔少,開胃暖胃一流。小食方面朋友叫左棒棒鵝肝,上枱個造型好得意,值得打卡。鵝肝掐成一粒丸子咁,一啖一粒,size剛剛好,唔會太膩,鵝肝入口慢慢溶係個嘴度,又香又滑,非常滿足🤤!我就叫左八爪魚,加啲酸酸甜甜嘅醬,帶少辣嘅醬。好有咬口得黎又爽口,唔錯。主菜係美國Prime肉眼牛扒伴粉紅胡椒忌廉汁配煎薄薯餅($198),今次揀咗medium,上枱嗰陣已經切開咗一件件,即食就可以。肉質非常嫩,油香脂滑,配埋個汁更加鮮味。配底嘅薄薯餅雖然已經有牛肉同埋汁喺上邊,但仲食得出少少微焦脆口既感覺,煎得好香,個人覺得同個汁好配。另一份揀左Paella即西班牙海鮮炒飯。比較鹹,蝦就幾大隻不過有啲黏殼。青口又有少少沙,整體有待改善。飲品我地都揀左Virgin Sangria即無酒精版嘅水果酒。味道清爽嘅,偏向西柚蘇打🤣。
主菜係美國Prime肉眼牛扒伴粉紅胡椒忌廉汁配煎薄薯餅($198),今次揀咗medium,上枱嗰陣已經切開咗一件件,即食就可以。肉質非常嫩,油香脂滑,配埋個汁更加鮮味。 配底嘅薄薯餅雖然已經有牛肉同埋汁喺上邊,但仲食得出少少微焦脆口既感覺,煎得好香,個人覺得同個汁好配。
另一份揀左Paella即西班牙海鮮炒飯。 比較鹹,蝦就幾大隻不過有啲黏殼。 青口又有少少沙,整體有待改善。