2024-07-07 5186 views
假日大多數時間都會留喺港島,呢個星期六飲完杯咖啡打算去食八寶清湯腩,由炮台山一路行過去天后嘅時候就諗起天后年嘅合時小廚私房菜,知道去西灣河店就嚟七月結業,九月會搬去A&F 舊址新開嘅會所採取預約會員仔先有得食。所以就打算去碰碰運氣,彌補返上次喺西灣河食飯太飽,叫唔到嘅少爺豬扒飯😭 好好彩,我哋2:00到餐廳,問可唔可以Walk in兩位?職員好有禮貌咁答我哋我哋2:30 pm last order,你要少爺豬扒飯嘅可以幫你整咗四位份量嘅出嚟,同埋即刻幫你焗咗先👍🏻 我哋兩個人就嗌咗一個少爺豬扒飯( 四位起) ,一隻炸乳鴿,同埋菜膽杏汁豬肺湯 (一位) 乳鴿炸得恰到好處,鎖到肉汁,調味都好充足,一咬落去就爆汁真係高水準之作🤤杏汁菜膽燉豬肺湯,啲豬肺同埋豬展煲到好出名,所以冇乜豬嘅腥味,而杏汁你係食得出佢手磨嘅有好香濃嘅杏仁味,有別於其他高級中菜,佢呢度杏汁豬肺湯比較足料,所以飲落都會有少少嚡口,我個人就比較鍾意👍🏻少爺焗豬扒飯,店員一上枱嘅時候我已經俾佢分量嚇親,目測嘅豬扒飯應該可以夠位飽四個人,而且唔需要叫其他餸🤣我同我男朋友食咗兩碗就拎咗去打包🤣去返豬扒飯嘅時候非常有誠意,一個店員幫

少爺焗豬扒飯,店員一上枱嘅時候我已經俾佢分量嚇親,目測嘅豬扒飯應該可以夠位飽四個人,而且唔需要叫其他餸🤣我同我男朋友食咗兩碗就拎咗去打包🤣去返豬扒飯嘅時候非常有誠意,一個店員幫手分豬扒飯另一位部長就負責分煎到啱啱好留心燶邊嘅太陽蛋落碗豬扒飯嗰度👍🏻特別一站部長非常小心,以免整穿咗蛋黃👍🏻 再講講個豬扒飯,首先佢係有一層芝士鋪面又拉絲嘅效果,個汁淨係用咗鮮茄炒成,冇其他芡汁或者粟米青豆呢啲唔等使嘅配菜,有清新嘅感覺,蛋炒飯底係非常有鑊氣,蛋汁係包裹咗每粒飯嘅上邊,而且有粒粒分明嘅效果👍🏻 豬扒就非常出色,肉質非常厚實,炸醬恰到好處啱啱上菜嘅時候仲有少少脆邊,食落都係鎖到肉汁,而且有Rosemary 調味,非常出色👍🏻 你去四位$340嘅價錢嚟講值回票價,係我心目中嘅世一豬扒飯👍🏻
食完午飯之後即刻book咗八月嘅晚飯同朋友一齊二刷其他嘅招牌菜👍🏻
紅燒乳鴿
杏汁菜膽燉豬肺