2023-08-18
華寶小廚我第一次午飯時間去2023年8月9號(12:00-13:00)嗌碗花膠雞米線,同事嗌咗個飯。係忙嘅,叫嘢食都嗌咗好耐,隔離枱啲男客人大聲幫手嗌話點餐先有人理。嘢飲嚟得好快。嘢食催咗幾次都未有,眼見其他遲嚟嘅人都已經有飯食仲食完,覺得唔對路再催,原來已經等咗九個字,最後要鯨吞碗米線趕返公司⋯⋯今日2023年8月18號,見同事今日請咗假,俾多次機會去呢間喺熟食市場三樓嘅「華寶」啦。附近無乜食米線嘅地方。今次叫胡椒豬肚雞米線,嘢飲又係轉頭就上,我等到快五個字,就問佢地睇下我個米線得未,有無落單啦⋯⋯個肥婆職員話:「呢度食嘢係要等㗎!唔等得去第二度丫」我話:「上次我已經等咗九個字⋯如果我有兩個鐘頭食飯時間,我都可以同你等九個字嘅⋯但係我得一個鐘咯⋯」隔離枱2個男人都笑話:「又係呀⋯我地得一個鐘食飯時間」呢個時候我對面啱啱有2位男客人坐落嚟聽到,就問:「下?要等咁耐呀?」我話:「係呀⋯我上次等碗米線等咗九個字,今次等咗半粒鐘」跟著2個男人起身走,個氣燄職員向我發脾氣:「你唔等得就唔好喺度食!我做到執笠都唔做你生意!」(你咁做生意真係等執笠)我話:「無下次呀!」佢話:「咁你個麵仲要唔要!」
今日2023年8月18號,見同事今日請咗假,俾多次機會去呢間喺熟食市場三樓嘅「華寶」啦。附近無乜食米線嘅地方。今次叫胡椒豬肚雞米線,嘢飲又係轉頭就上,我等到快五個字,就問佢地睇下我個米線得未,有無落單啦⋯⋯個肥婆職員話:「呢度食嘢係要等㗎!唔等得去第二度丫」我話:「上次我已經等咗九個字⋯如果我有兩個鐘頭食飯時間,我都可以同你等九個字嘅⋯但係我得一個鐘咯⋯」隔離枱2個男人都笑話:「又係呀⋯我地得一個鐘食飯時間」呢個時候我對面啱啱有2位男客人坐落嚟聽到,就問:「下?要等咁耐呀?」我話:「係呀⋯我上次等碗米線等咗九個字,今次等咗半粒鐘」跟著2個男人起身走,個氣燄職員向我發脾氣:「你唔等得就唔好喺度食!我做到執笠都唔做你生意!」(你咁做生意真係等執笠)我話:「無下次呀!」佢話:「咁你個麵仲要唔要!」我話:「我已經等咗半個鐘喇!仲可以去邊度食呀!梗係要啦!如果你要人等咁耐嘅,一坐低你就要同人講聲要等半個鐘頭以上啦⋯⋯唔係一味催,你一味要等呀!要人等大半個鐘先有嘢食」附近又無乜食肆。個廚房佬氣衝衝又出得到碗米線出嚟,個女人放完碗好滿湯嘅米線之後又發癲,拍枱鬧我:「十一點嘅外賣都未出到呀!」我問:「我問題呀!?要我等半個鐘仲拍枱閙我!?」有個瘦嘅女職員撳住佢。最搞笑當眾話我掛著一味撳電話!我同你打工呀!?咪就係你嘢食未嚟我先撳電話等,等半個鐘問嘢食嚟未好過份咩?你嚟咗嘢食我咪唔撳電話咯。之後嚟啲客人佢問人:「有無時間呀?要等半個鐘㗎!」人地猶疑想走,佢又低聲下氣,我都看在眼裏。到我俾錢時,我同瘦嘅女職員講:「大家都係女人,佢淨係惡我一個女人,對住其他男人就低聲下氣,女人洽女人,佢自己唔係女人呀!?」(擺明欺善怕惡)個瘦女職員話佢係咁⋯
同埋佢啲雞脾要時間烚嘅
明知lunch time咁忙
又唔夠人
係咪烚定幾隻喺度呀!
烚個麵你咪教timer咯⋯又唔駛睇火
自己蠢唔識偷時間
仲大聲夾惡
佢夾硬上俾我碗米缐隻雞脾未熟㗎
午飯時間唔止要有等九個字嘅準備,仲要受到氣先好去食。無啦啦我無諗過食飯都要我發咁大火🔥