Restaurant: Hanabi
Terms & Details:
2015-01-16 2282 views

昨天妹夫容沛光帶我去尖沙咀諾士佛臺Hanabi 食日本菜。非常好食,是近年食過最好食的日本菜之一。Hanabi地方不太大,只有12個位,但裝修簡潔,環境舒服。午餐有很多選擇,由HKD280-580都有,那天我們揀咗HKD580那一欵。選完Saka後,就開始食前菜八寸五点,精緻美味,我忘記咗全部名稱,只記得有南瓜,豆腐,牛蒡,菠菜及海藻。豆腐切成兩元硬幣形,很滑,但冇乜豆味。菠菜蓉加上麻醬,好冶味。最好味是牛蒡,對我來講,雖然覺得略鹹,但仍覺好味。然後是金時立,張目魚、 鱸魚,刺身各兩切,為咗要食到魚的鮮味,全部刺身我都唔點醬油,果然食到魚的鮮甜味,尤其是金時立,好似加咗少少糖咁。其中伴剌身上的薑更非食不可,我不喜食辣,也食了七八片,只是微辣,非常美味,必食。我問主廚Michael啲薑為何咁美味,他說是日本薑,再加祕方自家醃製,其它餐廳是做不到的。跟著寿司有,牡丹蝦,黑立,油甘, 醬油漬吞拿魚, 拖羅,穴子,全部都是Michael現場在我們面前即做,所有的魚都非常新鮮,Michael話所有海產都每日由日本新鮮運到,品質有保證。拖羅入口溶化,牡丹蝦除咗非常鮮味,口感亦好,唔係軟㝝㝝。其它壽司都好鮮味。值得一提的是伴碟的蘿蔔絲,是用人手片切的。然後食銀雪魚西京燒, 麵豉湯,蒸蛋 , 雖然都好食,但唔及刺身壽司咁吸引。最後食甜品壽司, 同柚子雪葩。特別一提是旦壽司,不太甜,滑而有疍味,好好食,一定要試。全部食品都好味,非常滿意,下星期又回頭再食,座位有限,要立刻訂位先。
$600 (Lunch)
  • 旦壽司,日本薑,金時立刺身。