肚餓 係人間一種痛苦 有見於此今日外遊後搵左細妹陪我外出一陣解除痛苦,經過細妹提議就去左想講講既尼間新森林焗之專門店尼間食店對我講絕不陌生 原來小弟工作地方離此地不遠 所以間中朋友同同事都會提議去尼度消費下坦白講 自己午市要求唔高 食得飽而唔系天價就都收貨但今日同細妹食完一次晚飯 對尼間舖頭就真系更失望或姐唔好講太遠 著眼點先放番係今日我尼一餐晚飯因為今日實在太肚餓 我同細妹選擇左2人晚餐 盛惠$99(+$10飲品)內容大約係主菜一個($37蚊內既飯或姐面都可以) 一個炒菜 一個小食 二個湯 一個薯蓉 但同落單時間待應姐姐同我講薯蓉暫停可以選擇多一個小食 問題唔大 我就選擇左一個鮑魚金姑肥牛飯 一白湯一紅湯一個豬頸肉炒什菜 炸墨魚咀 煙鴨胸 最後諗住叫餐飲既時候先知原來要+5蚊一杯都幾奇怪 二人晚餐無飲品跟 有少少出奇 不過自己無睇清楚 問題唔大 就要2杯LT到上菜就開始唔對路首先係尼味 豬頸肉炒什菜 有時出去食野 味道當然緊要 但賣相好一樣可以令人食得開心 即使味道有所不足都問題唔大大家睇相 唔知大家食得開唔開心
肚餓 係人間一種痛苦 有見於此
今日外遊後搵左細妹陪我外出一陣解除痛苦,
經過細妹提議就去左想講講既尼間新森林焗之專門店
尼間食店對我講絕不陌生 原來小弟工作地方離此地不遠
所以間中朋友同同事都會提議去尼度消費下
坦白講 自己午市要求唔高 食得飽而唔系天價就都收貨
但今日同細妹食完一次晚飯 對尼間舖頭就真系更失望
或姐唔好講太遠 著眼點先放番係今日我尼一餐晚飯

內容大約係主菜一個($37蚊內既飯或姐面都可以)
到上菜就開始唔對路
豬頸肉炒什菜 -咸
首先係尼味 豬頸肉炒什菜
大家睇相 唔知大家食得開唔開心 我就馬馬開心 味道就真系唔合格 廚房無心機去煮
量係算多 但咸到好離譜 而且佢有少少菜心同西籣花 係比較吸收醫汁既味道 咸到我諗後生仔都頂唔順
豬頸肉係一早煮好再掉落獲輕輕炒 有肉味同咸味咯 SORRY 尼味完全唔合格 食唔晒
炸墨魚咀 -油
炸墨魚咀
同上 賣相唔好 因為落炸粉果位廚房員工好求奇 睇睇相 墨魚咀原本有五毫大 但炸完仲大過個五蚊
而且形狀古怪 小弟其實好鐘意食炸野 一般油我係頂得順 但睇睇張吸油紙....我覺得廚房係一炸完就即刻掉上碟
一下去一去油既動作都無 如果唔係自己鐘意食尼類野真係唔會食得晒 絕對馬馬
鮑魚金姑肥牛飯 -咸
主菜到勒 鮑魚金姑肥牛飯
一樣勒 賣相好定唔好就大家睇睇 梗本係亂七八糟 同豬頸肉炒什菜一樣好似垃圾甘
個汁係類似日式汁 甜甜地 但食落一樣好咸 肉有肉味 金姑有金姑味 飯係飯甘
但都係偏咸 唔掂 完全一半都食唔到

至於仲有一味煙鴨胸唔記得影相 相比起樓上三款叫合格 但都無太大特色
飲品西湯果類就真係無咩特別 都係一般餐廳味道 無話特別好式姐唔好

可能大家睇完會覺得我寫得太主觀 人地可能一次半次失手 就如上文講
其實我唔係頭一次去尼間餐廳 上碟真係好求其 同埋佢以"焗"做主題 就應該更有心機係"焗"方面
好多網友都貼左佢地食物既相 賣相係點就大家自己評分 我自己食過五六次都係甘樣
而我仲會唔會去? 如果朋友提議都可以食下醫醫肚 但自己就絕對唔會了
2011-01-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)