2021-12-07
昨晚,一家人去咗太古行街街,順道食埋晚飯。途經,太古康怡廣場見到門外人山人海嘅上海姥姥,見網上口碑唔差,一於取票排隊先。正值晚飯時候,要等20張枱,本來打算放棄,但勝在客人流量快,可能疫情關係,客人食完就走,大概等了40分鐘左右,便可入座。餐廳選用app點餐,自己點好方便,人手留來招呼客人,所以服務質素好好👍🏻,不停加水加茶,食完又收碟快丶要牙籤即刻送上!讃👍🏻味道又如何呢?招牌小籠包(4件)$42.上枱蒸氣熱呼呼,賣相不錯。皮薄多汁嘅,但可惜湯汁冇肉味,而且裏邊嘅肉實在太鬆散,即係廣東話「削」入口即化。有進步空間。姥姥生煎包(3件)$40.個底煎得香脆,但有點怪怪地,包皮唔算太熱但一啖咬落去,裏面熱到燙嘴!點解會咁嘅呢?莫非叮叮生煎包😰爆汁鮮肉鍋貼(3件)$40上海雞絲煨麵$64.嫩雞和青菜都ok,但第一次嫩雞煨麵有鹼水味。家郷回鍋肉$84. 肉肥瘦適中且有鹹香味,菜也夠新鮮,香辣味道不錯,只欠鑊氣。鎮江黑醋骨$92.排骨走油,再沾上鎮江黑醋汁。並非鎮江骨(可能是我誤會了)因為正宗鎮江骨是濃而不膩酸甜嫩滑。
味道又如何呢?
招牌小籠包(4件)$42.
姥姥生煎包(3件)$40.
爆汁鮮肉鍋貼(3件)$40
上海雞絲煨麵$64.
嫩雞和青菜都ok,但第一次嫩雞煨麵有鹼水味。
家郷回鍋肉$84.
肉肥瘦適中且有鹹香味,菜也夠新鮮,香辣味道不錯,只欠鑊氣。
鎮江黑醋骨$92.