2021-08-11
和同事外出想要隨便找一間餐廳醫醫肚,恰巧從來都未試過lunch食茶餐廳,在外面又瞄到lunch set居然有個黑椒牛扒腸仔飯,於是自然就走左入黎試一試大中午的茶餐廳黑椒牛扒腸仔飯了。因為中午時份,餐廳里的人數都幾多,等左大約10幾分鐘黑椒牛扒腸仔飯才上到,當然時間不算太遲,我完全可以接受。但在黑椒牛扒腸仔飯上桌的時候,我和同事都有點奇怪地互相望了望對方。首先,這個完全唔係牛扒!橫看豎看打側看都只能勉強稱得上是牛·唔知邊忽·肉+腸仔飯。雖然外觀唔得,甚至感到被欺騙,但我們都姑且試一試佢的味道,說不定禾稈冚珍珠呢!然而,黑椒牛扒腸仔飯,黑椒汁的味道淡到完全FEEL唔到,反而食到有小小甜味。“牛扒”沒有牛扒味,連牛肉味都不是太像,而且完全沒有那種細嫩香口的感覺!成碟飯相比之下最好食的居然是腸仔,可能因為腸仔只要整熟就得?總括而言,食過一次絕對絕對唔會再食第二次!
總括而言,食過一次絕對絕對唔會再食第二次!