2018-05-18 295 views
黎到大埔梗係要去下個熟食市場啦,而其中一樣最出名嘅就係豬扒麵啦。之前食過東記,所以今次就行入小小試下世記啦! 其實都係得豬扒麵同雞翼麵,不過可以揀唔同配料同埋麵底,有炸菜肉絲、雪菜肉絲、竹筍肉絲、菜肉雲吞同炸醬揀,所以炸醬豬扒麵同豬扒麵都係$36,而我就揀左炸醬豬扒幼麵啦! 首先佢嘅幼麵係鹼水麵,開頭我都覺得呢個配搭好似有啲奇怪,但係食落又發覺幾夾喎!同埋右面相比起其他面好似米線河粉等冇咁飽肚!佢嘅炸醬有少少鹹入邊有肉碎同埋菜莆, 食落其實都幾多惹味,個人覺得唔駛再落辣椒油, 而佢個湯底係清清地嘅同埋附送兩條菜。雞翼幾大舊同埋幾多肉食晒四隻我諗會幾飽,相比起豬扒就炸粉比較厚。 呢碗麵$36個人覺得幾抵,咁嘅質素都算係唔錯。

呢碗麵$36個人覺得幾抵,咁嘅質素都算係唔錯。

炸醬豬扒幼麵
炸醬豬扒幼麵