2022-06-24
喺香港想花甲粉除咗自己整,喺出邊真係比較少有小店有得食~最近朋友介紹咗喺深水埗新開嘅回憶客棧,又晒花甲粉、串燒、仲有埋Bar 可以配生啤!試完覺得回頭率幾高😍環境:深水埗新開呢間花甲份串燒店,裏面係用暗木色同黑皮為主,可能因為新開感覺非常企理乾淨,而且bar位整齊放咗好多酒又加多咗少少氣氛~小店內坐嘅位置算多,而且大部份都係卡位,每張枱都幾大,算係少數坐得舒服嘅串燒店世一佐酒小食:雞泡魚乾 藤椒魚皮( 中辣) 平時真係好少好少串燒舖可以有晒呢兩款佐酒小食!!再去雞泡魚乾同藤椒魚皮!😍😍😍雞泡魚乾整好係又香又熱又脆,放多陣煙煙韌韌,每嚼一下都好入味,配生啤super match!!魚皮質感厚但咬落超爽!而家都好入味~生啤 Asahi $68花甲粉 $64新鮮上嘅時候真係出晒煙好吸引,揀咗金菇娃娃菜配花果粉,粉絲超索湯,花甲大隻肥味夠鮮!好味😋串燒 $82金菇肥牛肥牛又薄又Juicy,調味啱啱好,值得再叫~鰻魚串串意外地外皮燒得好脆,估唔到咁好食,厚肉得嚟嫩滑入味羊架我自己都幾鍾意食羊,覺得羊架都做得幾好唔會好柴,調味又唔會over,所有嘢都恰到好處,好香,味道豐富~燒茄子茄子都笑得好好,
世一佐酒小食:
雞泡魚乾 藤椒魚皮( 中辣)
生啤 Asahi $68
花甲粉 $64
串燒 $82
金菇肥牛
肥牛又薄又Juicy,調味啱啱好,值得再叫~
鰻魚串串
意外地外皮燒得好脆,估唔到咁好食,厚肉得嚟嫩滑入味
羊架
燒茄子
茄子都笑得好好,重蒜而且夠熟又唔會太油,超香濃!