2021-04-06
今日約咗朋友係元朗,經過鳳攸街,見到爽爽麵店門口好多人,原來係等位同等外賣,我心諗可能好好食,於是我哋都等埋一份。我哋等咗大約15分鐘就有位。 舖頭細細間大約有20個座位左右,等外賣的人比等位的人多。價錢唔平,一隻新鮮醉鷄$430,冰鮮醉雞$220我哋叫咗新鮮醉雞伊麵$65,豬扒河粉$45,一枝自制菊花茶$16菊花味道淡新鮮醉雞伊面分開兩碗上,首先我見到碗伊面嘅賣相已經知道唔會好食,湯底好清,無味,伊面唔夠爽滑。醉雞份量不多,唔夠酒香味,好像加了很多水,酒浸得唔夠耐,啲酒滲透唔到雞肉裡面。豬扒河粉,湯底一樣淡而無味,河粉唔夠滑,豬扒唔夠味唔夠淋。總結:這間小店主角係醉雞同豬扒,應該要做得出色才是,但我覺得又貴又唔好食,唔明點解咁多人叫外賣,門口寫明外賣要等45 分鐘,我由等位到食完,佢哋做咗接近20 份外賣。真係唔明,可能大家要求同口味唔同,我唔覺得好食,我下次路過都唔會再幫襯。
我哋叫咗新鮮醉雞伊麵$65,豬扒河粉$45,
一枝自制菊花茶$16
菊花味道淡
唔夠爽滑。
醉雞份量不多,唔夠酒香味,好像加了很多水,
酒浸得唔夠耐,啲酒滲透唔到雞肉裡面。
豬扒河粉,湯底一樣淡而無味,河粉唔夠滑,
豬扒唔夠味唔夠淋。