2015-12-29
假日同另一半去咗大棠睇紅葉,完左之後坐巴士返朗屏,落左巴士後行兩步就見到好多野食。簡左呢間日本拉麵店,裝修都好得意,好傳統風格,仲寫明唔做外賣咁串。入去後有亮點,細心之處係佢有個架係牆身,冬天大褸/袋都唔洗阻住自己食飯,讚!在下叫左個鮮焰拉麵,上碟時仲有幾條魚游左上黎。先飲個湯,好濃既豬骨湯,好香但無咩鮮味。因為我叫左濃湯底,大家記住鮮焰要配淡底啊,於是我加左好多佢哋自己釀既魚露,湯底立即好鮮味!麵身好軟,我叫左軟嘛!不過掛湯能力好高,濃濃既味道再食件叉燒先。一入口,雞黎嘅!我呢刻先記起我點左叉燒雞,因為佢個樣真係好似叉燒(豬肉),我真心以為佢係一碗普通既叉燒拉麵。呢一刻真係好有驚喜,肉質鮮嫩唔會老,原全無overcooked,仲好入味。而且食完碗麵都唔會口乾,想飲好多水,湯底應該唔係靠味精,已經好過有啲係銅鑼灣登龍街,靠味精為生既拉麵店。食完野望入廚房,居然比我見到廚師係度即包餃子,但我望返點菜紙又無餃子比我點,原來係張poster既角落有寫。如果比我一早見到,我即刻點返份。自家製餃子喎,可以係一個宣傳點,都唔明點解得咁少提。
簡左呢間日本拉麵店,裝修都好得意,好傳統風格,仲寫明唔做外賣咁串。 入去後有亮點,細心之處係佢有個架係牆身,冬天大褸/袋都唔洗阻住自己食飯,讚! 在下叫左個鮮焰拉麵,上碟時仲有幾條魚游左上黎。
因為我叫左濃湯底,大家記住鮮焰要配淡底啊,
於是我加左好多佢哋自己釀既魚露,湯底立即好鮮味!
麵身好軟,我叫左軟嘛!不過掛湯能力好高,濃濃既味道
而且食完碗麵都唔會口乾,想飲好多水,湯底應該唔係靠味精,已經好過有啲係銅鑼灣登龍街,靠味精為生既拉麵店。 食完野望入廚房,居然比我見到 廚師係度即包餃子,但我望返點菜紙又無餃子比我點,原來係張poster既角落有寫。如果比我一早見到,我即刻點返份。自家製餃子喎,可以係一個宣傳點,都唔明點解得咁少提。