2010-01-17
一踏入此餐廳內就叫我們坐近水吧鈄對面, 即電視機下面那張四位長坐椅。 ***<<千其唔好坐近水吧鈄對面的坐位, 我們吃緊野時間, 個女waiter準備走出水吧時, 而手拿起正在放了幾杯冰凍飲品的盤時, 懷疑滑手整盤連幾杯冰凍飲品一起倒跌落地, 弄到男朋友條褲腳及鞋也潑濕, 個女waiter都唔知點攪架, 服務差。>>到落order時, 我們拿起本menu就看及落單, 完全沒有留意那些過膠宣傳餐單。 落完order後, 上了二碟餸後, 另一個waiter問我們係咪套餐, 我們都疑惑。 細看那些過膠宣傳餐單, 原來"特價套餐"包精美小菜任選三餸一湯, 奉送白飯二碗及生果, 加送豆沙鍋餅及飲品兩杯 總數$178.00。 看來要套餐便宜些, 如果waiter當我們叫套餐也沒損失。 所以我們照叫白飯, 飲品; 到叫麻"豆沙鍋餅"時, 另一個女waiter話你地是"散叫", 而"不是套餐", 但會照俾豆沙鍋餅我們。點解唔幫我地照計番"優惠套餐"的價錢$178.00(未計茶位)呢??? 原本我們叫了(i)蝦仁豆苗 $58.00, (ii)金菇肥牛粉絲煲 $50.0
點解唔幫我地照計番"優惠套餐"的價錢$178.00(未計茶位)呢??? 原本我們叫了(i)蝦仁豆苗 $58.00, (ii)金菇肥牛粉絲煲 $50.00, (iii)上海小籠包(5隻) $26.00, (iv)栗米魚肚羹 $48.00, 後加(v)2碗飯@$10每位及茶位@$3每位, 就收我們$208.00, 相比"優惠套餐"足足收多我們 ($24.00=$208.00-$184.00)。 以上(i)至(v)是三餸一湯, 也可在"優惠套餐"過膠宣傳餐單裡見到, 加上我們也不界意吃少5隻上海小籠包, 仲同我們散計, 真離譜。
個女waiter仲說我們只叫了二餸一湯, 所以不是"優惠套餐"; 我們諗即應該叫上海小籠包(10隻), 而不是(5隻), 叫少了5隻就被當散計。 就算收銀機了計了散叫的價錢, 要改單條數怎走也難不到waiter啦, 只是waiter願不願做或想得罪客人。 加上一開始也沒有發現或waiter說明有"優惠套餐", 價錢非常"取巧"。
圖片如下(因下載不到)