2018-02-02
天寒地凍最好就係十下十下~ 但係一連凍咁多日,十得多都悶喇~ 今日就食另一款十下十下,呢間鋪由岩岩興食蒸鍋,到話想試~ 講到依家終於試到喇~ 😂😂每一檯客都有一個搖骰忠的機會,今晚我地搖到兩隻蝦~ 就贏到碟醬油蝦~ 醬油蝦偏甜,肉身Q彈~ 想一隻食完又一隻咁食~ 完全唔想停~😂9層上檯~ 店員會放溫度計~ 等到90度再通知店員幫我地打開~咁高黎講~ 要同坐對面既朋友傾計有一定的難度😂~完全見唔到對面的朋友仔~ 我地採取的策略就係食完先慢慢傾~😂 說時遲那時快~ 終於食得喇~ 第1層就係蟶子同花蛤~ 真係蒸到岩岩好~ 完全唔會老~ 爽得黎仲好鮮tim~ 第2層係扇貝~魚腐同絲瓜~ 三樣都唔錯~ 我地為左之後個湯可以再甜D~ 我地一夾扇貝就直接將D湯倒返落去~ 完全無飲過😂 ~ 好明顯呢層既重點係應該係蝦~ 食到第3層~ 都唔會蒸過頭~ (可能係我地食得太快😂)蝦好新鮮好甜呀~ 蜆就略略覺得太細隻~ 呢層仲有一舊木瓜~ 蒸木瓜真係第一次食~ 甜到你唔信~ 估唔到好食~ 呢層對我黎講可以話係最遜色的一層~ 個魚有好多細骨~ 而且仲有少少"鞋" 食唔到魚味~ 牛舌同蠔~ 相對牛舌~個蠔無咩
說時遲那時快~ 終於食得喇~ 第1層就係蟶子同花蛤~
真係蒸到岩岩好~ 完全唔會老~ 爽得黎仲好鮮tim~
我地一夾扇貝就直接將D湯倒返落去~ 完全無飲過😂 ~
蝦好新鮮好甜呀~ 蜆就略略覺得太細隻~
牛舌同蠔~
相對牛舌~個蠔無咩驚喜~牛舌好"淋" 牛舌味同黑椒味好配合~ 真係好似同緊隻牛kiss 咁😂
一開頭以為係墨汁墨魚丸~ 一咬原來係墨汁豬肉丸~
呢屠私驚喜位係蕃薯~好香,入口即溶~ 好食~
我地加左個菜~ 第一次食蒸既玉子燒~ 整體不過不失喇~
我地一開始選左加錢要人參雞~ 個雞食落有少少的人參味~ 反而個粥就唔係好食到人參味喇~
最後個粥真係不得了~ 幾飽都一定要食~ 個弼甜到一個點~ 雖然佢唔係好棉果款的粥~ 但係唔食D米,淨飲D水都值回票價 ~