前排媽咪食過尖沙咀呢間印度菜後讚口不絕, 極力推介我地去試試, 趁住丫妹今日放假, 今晚一於去食返餐。其實一向好少可係香港食印度菜, 直覺覺得地方同食物唔太衛生, 但今晚去過呢間餐廳後, 令我對印度菜嘅睇法有大轉變。原來呢間餐廳有50年歷史, 亦係米之蓮推介正宗印度菜, 環境不但整潔, 氣氛有如打卡餐廳般。話雖係米之蓮餐廳, 打開餐牌, 令人surprise就係大部份菜式, 百幾蚊就有交易, 而且款式多。入座隨即送上印度傳統薄脆小食, 可以食住等order咗嘅食物上檯。 【Mango Lassi】HK$65有如奶昔般質感幼滑, 每啖散發陣陣芒果香甜。【Guava Gil Gappas】HK$98來自德里最普及嘅街頭小食, 薄脆麵餅中加入了薯仔、青豆餡料, 下面有一小杯石榴汁, 將汁加入麵餅中再整個入口, 有層次得黎, 個汁味道香甜, 後繼有少少辣。 【Southern scallops】HK$138墊底茄子盡吸了菠蘿果醬, 好林, 帶子煎至金黃, 內裡keep為7成刺身滑滑口感, 鮮甜好味。 【Tandoori chicken (half)】HK$128春雞雖稱不上嫩滑, 但表面嘅香料

【Mango Lassi】HK$65
有如奶昔般質感幼滑, 每啖散發陣陣芒果香甜。
Mango Lassi

【Guava Gil Gappas】HK$98
Guava Gil Gappas

【Southern scallops】HK$138
Southern scallops

春雞雖稱不上嫩滑, 但表面嘅香料令味道很惹味, 夾埋墊底嘅洋蔥絲同埋莞茜, 味道更提升。
Tacos Time (with crab)

【Tacos Time (with crab)】HK $138
餅皮很薄, 夾著梳梳金黃色蟹肉, 非常足料, 再加上少許洋蔥粒同埋蛋黃點驟調味, 蟹鮮味相當濃郁, 值得推介!
Tacos Time (with crab)

【Truffle Butter chicken】HK$218
個汁好香滑, 陣陣奶油香, 而且黑松露濃郁突出, 完全唔辣, 個汁絕對足夠包住每件嫩滑無骨雞件, 值得再order印度薄餅沾埋餘下嘅汁黎食。
Truffle Butter chicken

而朋友唔太好黑松露, 所以就order咗另一款奶油雞,
 【Chicken Makhanwala】HK$148
雖然同樣加咗奶油, 配上胡籚巴葉, 味道有如茄醬般嘅酸甜, 但奶油味就唔太突出。
Chicken Makhanwala

【Bengali Fish Curry】HK$158
 咖哩魚無骨啖啖肉, 個汁很有咖哩香帶微微嘅辣。
Bengali Fish Curry

【Naan】HK$38
傳統印度薄餅, 質感軟綿, 啱哂沾咖哩汁食, 更易吸汁。
Naan

【Garlic Naan】HK$40
傳統印度薄餅加入了蒜蓉同埋少少蔥粒, 表面有少少油, 但味道多一點蒜香。
Garlic Naan

轉眼間, 餐廳已經全場坐滿, 人流不斷, 果然係人氣之店。
2023-02-11
Mango Lassi