2019-05-17 27 views
好耐冇食過一人一鍋,今次就嚟呢間台式料理食下~見佢有好多款一人一鍋揀,每款都寫明入面有咩材料,辣度可以自由選擇~我叫咗個藥膳雞鍋,一上碟就已經見到個鍋幾大下,而且雞肉份量算多,個湯底都夠濃,feel到有藥材味,又唔會係苦,反而有種藥材嘅香味,見到有杞子同蟲草花,感覺幾健康~佢入面有好多款唔同材料,我比較鍾意佢配合養生主題係以蔬菜為主,雞肉都夠嫩滑~佢有得自己配搭火鍋醬料,可以按個人喜好選擇醬料嘅份量~同行朋友叫咗個茶茶麻辣鍋,佢揀咗小辣,試咗佢個鍋幾啖覺得一開頭不會太辣,但係湯底越熬越濃,開始辣味提高,感覺幾刺激~個鍋有唔同嘅丸類,牛肉,同埋公仔麵,啱晒食肉獸😬不過佢入面都有啲蔬菜,可以平衡返😂食完個鍋都好飽,不過見到佢啲串燒幾吸引,所以小食就叫咗一串車厘茄煙肉卷,煙肉包住車厘茄一啖咬落去可以食到煙肉嘅肉汁同埋車厘茄入邊嘅汁,口感幾特別,有兩種唔同層次,再加埋串燒嘅香料可以提升車厘茄同煙肉嘅鮮味,食落口感幾豐富~最後叫咗兩杯台式嘢飲,我哋揀咗無糖嘅純綠研同埋荔枝紅玉,個人比較鍾意無糖飲品,覺得呢杯嘢飲夠大杯,而且茶味都夠香濃,係飯後飲品嘅好選擇👍
好耐冇食過一人一鍋,今次就嚟呢間台式料理食下~
藥膳雞鍋
茶茶麻辣鍋
鮮車厘茄煙肉卷
純綠研和荔枝紅玉
2019-05-15
$100 (Dinner)
藥膳雞鍋
茶茶麻辣鍋