2021-04-01
近排係佐敦莊士倫廣場新開咗間叫「十二鍋」嘅台式一人一鍋邊爐,一年四季都打邊爐嘅香港人梗係試試佢啦😎同店名一樣,佢真係有12款湯底你揀,其中一款仲要係期間限定,要問店員先知,可以保持新鮮感😁不過第一次試我地就無試今次期間限定嘅壽喜燒,而係叫左➡️台式沙茶牛肉鍋、養生藥膳羊肉鍋,胡椒豚骨濃湯鍋同酒香藥膳雞鍋😝😝”台式沙茶牛肉鍋”,沙茶味好濃,牛肉都好足料,加埋血米糕同台式麵線,真係好似去咗台灣咁😍無得去旅行頂下癮先啦XDDD 而且跟餐仲有白飯/粉絲或者升級做滷肉飯/烏冬,梗有岩你嘅👍🏻 套餐仲有跟紅/綠茶,升級仲可以$28或以下飲品任配,都好多選擇架😉”養生藥膳羊肉鍋”,藥材味好重,仲有鮮淮山做配料,羊肉薄片又夠哂嫩滑,天氣一涼就好岩食😆而且有冬瓜做配料咁就唔會太燥熱啦👍🏻而”酒香藥膳雞鍋”同羊肉鍋一樣好重藥材味,但係因為有酒同雞,湯味道就更加鮮甜,真係差d連湯底都飲埋😂😂 最愛呢款湯底!”胡椒豚骨濃湯鍋”,個胡椒係重到輕微辛辣,同豬肉真係好夾,又係驅寒一流,而且呢個鍋仲有鴨血做配料,非常香滑,而且同胡椒味原來都幾夾架😎