2021-04-03 46 views
Yoyoyo,終於唔洗困喺屋企飲啤酒🤪!俾個驚喜湜澄爸,帶佢去飲佢鍾意嘅手工啤🍻。仲要一次過飲到六款臺灣精釀啤酒,再加好味小食,我真係一個好老婆🤪!見到舉行緊[臺灣精釀啤酒節],有六間台灣精釀品牌🕺🏻 ,仲以 On Tap 形式供應啤酒,梗係要試下!以下係不專業酒評🍺,由爆淡到濃味:🍺 紅龍果柳丁酸啤係好靚嘅玫瑰紅,酸酸橙皮香味,清爽又開胃,🍺小暑茉莉花社交型啤酒 ,有優雅茉莉花香,金黃色,收尾有小小啤酒花嘅回甘,我好鍾意呢個,🍺 馬告白啤酒係有趣嘅東南亞香味,夾雜香茅、檸檬、薑,飲落都有少少香茅味,配炸牛腩可以解膩。🍺暗黑蜂蜜啤酒好深色,但聞到焦糖香,飲落少少蜂蜜甜,係有趣嘅對比,🍺百香果酒花 ,好啱女孩子嘅 IPA 啤酒,好香熱帶水果香氣,百香果味尤其突出,微酸,清爽易入口!🍺蚵仔黑 聽聞用蠔殼蠔肉釀酒,苦中泛甜,帶有朱古力、咖啡香氣,仲飲得出好順滑。講咗咁多酒,其實我地都叫咗好多小食佐酒,推介:麻辣魔芋,麻辣勁度十足,邊食邊嘆啤酒好爽。燒牛舌都啱啱好,少少淋但保持咬口感,拼盤入面炸牛腩炸芝士等等等等都好啱送酒。

以下係不專業酒評🍺,由爆淡到濃味: