2024-10-01
餐廳:日月堂 (觀塘)地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室啱啱8月去完台灣,雖然都只喺接近兩個月,但我已經好掛住台灣美食🇹🇼,不過如果喺香港諗起台灣餐廳你又會諗起邊間?再縮窄啲範圍去到觀塘,唔知你又有無心水嘅台灣餐廳呢?相信觀塘永興工業大廈呢間日月堂都算喺唔少觀塘友嘅心頭好😍,開咗接近4年,今次喺我第2次過嚟食飯,星期日下晝接近兩點過嚟都仲喺座無虛席需要等位,受歡迎程度依然無減😎午市套餐由$45起,主打傳統嘅台式美食,另外送前菜同冬瓜茶一杯,或者以半價享用指定特飲一杯,而掛住夜市小食亦都有唔同嘅選擇:麻辣鴨血、鹽酥雞、台灣香腸、蚵仔煎,喺咪聽見都想食呢😝✝️清燉牛肉麵 $70濃郁清甜嘅湯頭,配上軟腍入味嘅牛腱肉🐂,加$5轉埋爽彈滑溜刀削麵,精粹在於炆牛肉嘅火候同時間🔥,同埋湯頭熬製嘅過程同工序,最重要食完唔會太濃味有好頸渴嘅情況,堅喺真材實料👍✝️起司雞扒便當 $63呢個喺其中一個比較受歡迎嘅便當🍱,除咗份量夠多,即叫即炸嘅雞扒鋪上一層半熱溶Mozzarella cheese同車打芝士🧀,雞皮炸到鬆脆可口💢,雞肉嫩滑多汁無膉味💦,算喺幾新鮮,加埋調味適中唔會太濃膩嘅手工滷肉飯,呢個
地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
✝️清燉牛肉麵 $70
濃郁清甜嘅湯頭,配上軟腍入味嘅牛腱肉🐂, 加$5轉埋爽彈滑溜刀削麵, 精粹在於炆牛肉嘅火候同時間🔥,同埋湯頭熬製嘅過程同工序,最重要食完唔會太濃味有好頸渴嘅情況,堅喺真材實料👍
✝️起司雞扒便當 $63
呢個喺其中一個比較受歡迎嘅便當🍱,除咗份量夠多, 即叫即炸嘅雞扒鋪上一層半熱溶Mozzarella cheese同車打芝士🧀,雞皮炸到鬆脆可口💢,雞肉嫩滑多汁無膉味💦,算喺幾新鮮, 加埋調味適中唔會太濃膩嘅手工滷肉飯,呢個配搭真心一流,值得一試😋
另外叫咗個肉鬆蛋捲餅($39)同仙草芋圓($32),前者蛋餅外層微脆內層煙韌厚實, 包住超豐富肉鬆同雞蛋,加上甜辣醬確實滋味😙; 仙草芋圓就正常發揮不過不失,呢個價錢同份量嚟講算喺幾抵食🤓
飲品叫咗杯黑糖珍珠鮮奶($34)同用半價加購咗荔枝紅茶🧋,無諗過飲品咁大杯,甜度同冰量可以按自己需要調整🧊,味道還好,前者唔會太甜,奶香都幾突出,不過啲珍珠就痴埋咗一堆難啲吸吮出嚟🙈