2021-04-19 2427 views
平時lunch或者夜晚經過,呢間野都必定好長人龍,今日2:00嚟,前面得幾個人,所以就一於試吓呢間人氣台灣野啦!燈籠滷味係台灣過江龍,總店喺台北師大夜市,香港係佢哋第一間海外分店!店舖有兩層,佈置非常有台灣懷舊氣氛, 連放喺枱上面嘅隔板都係用台灣啲相,呢啲細節位加哂分。坐喺餐廳入面感覺好似去到台灣,紓解少少成年幾冇去旅行嗰種悽慘。佢哋有個二人餐,一碗麵8種配料,一碗滷肉飯,鹽酥雞再加兩杯嘢飲,其實好抵,但因為我哋兩個都想食麵唔食飯,所以就一於散叫啦!點餐紙好似叫車仔麵咁,揀食咩餸同揀要咩麵,另外仲叫咗鹽酥雞同嘢飲。❤️ Shake shake 海苔鹽酥雞好特別嘅鹽酥雞,比個紙袋你放啲雞同海苔粉入去然後搖勻佢。海苔味好香,雞炸得乾身唔油,都合格以上,但略嫌唔夠Juicy。好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ 自選燈籠滷味豬耳仔+雞翼+杏鮑菇+花枝丸+百葉豆腐+花干+甜不辣我同朋友各自叫咗自己想食嘅餸然後share 啲餸,冬粉真係好正,索晒啲滷水汁,棉質爽口彈牙,唔韌,好味!朋友叫咗烏龍麵,吸湯能力就相對地低,鍾意重口味推介冬粉,想食淡味啲就烏龍麵!配菜都ok,但可能個冬粉太吸味,我食配菜反而

❤️ Shake shake 海苔鹽酥雞
Shake shake 海苔鹽酥雞
Shake shake 海苔鹽酥雞
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 自選燈籠滷味
自選燈籠滷味
豬耳仔+雞翼+杏鮑菇+花枝丸+百葉豆腐+花干+甜不辣
我同朋友各自叫咗自己想食嘅餸然後share 啲餸,冬粉真係好正,索晒啲滷水汁,棉質爽口彈牙,唔韌,好味!朋友叫咗烏龍麵,吸湯能力就相對地低,鍾意重口味推介冬粉,想食淡味啲就烏龍麵!配菜都ok,但可能個冬粉太吸味,我食配菜反而淡味咗,個人最推介花干(切開花嘅豆卜)。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 清新冬瓜仙草檸檬(凍/半糖/無冰) $26
清新冬瓜仙草檸檬
平時飲冬瓜茶會有好甜嘅感覺,呢度有得叫半糖,個人覺得甜度啱啱好,配搭檸檬小清新,幾開胃又解渴!仙草多番少少會再開心啲!
好飲度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
埋單每人$100,定價都比較高,但味道係唔錯嘅,長期要排隊都不無佢嘅道理!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)