2012-04-06
今晚同一位難得一聚嘅好朋友約出嚟晚膳,當然都想食好啲啦,太平館餐廳由 1860 年經營至今,係難得嘅老字號,余相信能夠經營一個又一個世紀一定有佢值得之處,所以就同好朋友前來進膳。嚟到現場,其實睇落又同其他西餐廳好唔同,感覺唔係好「西」,當然佢有炒牛河呢樣嘢本身已經好唔西啦,反而好「港」,不過呢種「本土性」余絕對無限支持!西中有中,中中有西,對香港文化多元性嘅堅持就係我哋香港人嘅核心價值之一。(咁即係核心嘅外圍定內圍?)其實本身都有心理準備要等位,不過好在都係10分鐘內就有位,之後前台店員拎咗 menu 比我哋睇,我同好朋友最興致勃勃嘅唔係睇有咩食,而係睇有關呢間老字號嘅歷史同有關「瑞士汁」嘅故事,了不起亦有趣。之後坐低叫嘢食,朋友點咗瑞士汁牛河,而余就點咗岑味牛脷。本身對牛脷有偏愛,加上個雞肝汁好夠味又同個牛脷夾倒,俺會比高分,當然惟一嘅不足係無得跟餐,如果跟餐可以跟麵包/飯/意粉/什菜同上就更好,因為個汁真係好正,而且仲要係多汁,撈飯啱用。當然,西餐都唔一定係美式鐵板大堆頭嘅...瑞士汁牛河,瑞士汁炒牛河,個人對瑞士汁無咩認識,不過汁、粉、肉都 ok 所以總嘅嚟講都係 ok,不過樣樣
之後坐低叫嘢食,朋友點咗瑞士汁牛河,而余就點咗岑味牛脷。 本身對牛脷有偏愛,加上個雞肝汁好夠味又同個牛脷夾倒,俺會比高分,當然惟一嘅不足係無得跟餐,如果跟餐可以跟麵包/飯/意粉/什菜同上就更好,因為個汁真係好正,而且仲要係多汁,撈飯啱用。當然,西餐都唔一定係美式鐵板大堆頭嘅... 瑞士汁牛河,瑞士汁炒牛河,個人對瑞士汁無咩認識,不過汁、粉、肉都 ok 所以總嘅嚟講都係 ok,不過樣樣嘢都 ok 嘅同時,即係都好穩陣啦,而通常穩陣嘅嘢都同驚喜無緣。
可能碟牛河份量足啦,所以好朋友食唔哂,正好余仲未飽所以食埋佢未食嗰半就啱啱好,就食物水準嚟講,余同好朋友都大致滿意,而且見其他食客點嘅菜色都似乎幾吸引,所以都認為有返兜呢度嘅可能性。
Other Info. :
好喇,講完食物本身,咁但係本身都無咩咁攪笑,之不過笑點係食完之後三件事:
1. 我哋食完無耐就有人嚟收哂嘢,我哋都明白出面 keep 著有人等位,不過...話哂係西餐廳,可以比我哋傾多陣計嗎?(當然我哋係會照坐唔理咁多啦)
2. 見倒有伙計爭執,不過余認為百年老店一定要有「店格」,伙計間中有少少火,余個人係接受嘅。(又唔係發係我度 XD)
3. 呢個...唉,都係咪鬼講,因為係同隔嚟檯食客有關,但真係頂唔順,實在笑死朕!埋單鬆人啦!