忙碌的時間總過得特別快, 2個星期多後便是中國人傳統且最重視的農曆新年了~時時都想一家人齊齊整整, 平平安安, 農曆新年又點少得傳統"食團年飯"嘅習俗丫365日媽媽幾乎忙足全年, 天天為我們煮飯做家務, 新年也不想她辛苦, 決定將呢個重任交比一間有信心的餐廳家族是吃開盆菜習慣, 所以也收窄我找餐廳的範圍~得知名門今年有推出『花開富貴紅盆菜』, 仲要有分人數, 人少唔使硬叫份量多的, 不會浪費 盆菜分別為: 6人, 8人, 10人及12人 (每盆都有18種特式食材及包一碟生炒臘味糯米飯)重點可堂食或外賣都得今晚7個人, 訂了6人盆菜加其他餐前小菜其中2款覺得無叫錯, 2款都係很花時的手工菜蜜烤蝦菠士, 個名很搞鬼面頭果片是蜜餞菠蘿, 中間是自家製的鮮菠蘿牛油醬, 而最底層也是用料十足的蝦多士蝦多士入面真係有大大隻蝦, 多士外脆內軟加了點酸甜的菠蘿中和膩口的感覺, 份量大件, 所以胃口細的食半份, 然後留肚吃其他美味菜式第二道必食的手工菜: 荔芋乳鴿酥 配自家制烤肝XO醬 (比驚喜爸爸)而家唔係好多酒樓有芋角呢樣懷舊點心, 名門呢件是芋角的2倍, 特別之處是以乳鴿肉代替豬肉, 以及面頭的自
家族是吃開盆菜習慣, 所以也收窄我找餐廳的範圍~
重點可堂食或外賣都得
今晚7個人, 訂了6人盆菜加其他餐前小菜
其中2款覺得無叫錯, 2款都係很花時的手工菜
蜜烤蝦菠士, 個名很搞鬼
蜜烤蝦菠士
蝦多士入面真係有大大隻蝦, 多士外脆內軟
蜜烤蝦菠士
而家唔係好多酒樓有芋角呢樣懷舊點心,
名門呢件是芋角的2倍, 特別之處是以乳鴿肉代替豬肉, 以及面頭的自家製XO醬
荔芋乳鴿酥 配自家制烤肝XO醬
加點XO醬一齊食, 絕不單調
油少料多, 微辣不辛
聽完很多客人吃過也想買一樽回家.....但這是非賣品呢~
自家制烤肝XO醬
重頭戲出場, 大家都等著它
『花開富貴紅盆菜』6人份量 (來到也很大盆呢)
睇到連長輩都要"相機食先", 賣相夠靚, 用嘅食材也有睇頭, 包括以下18種食材:
滿地金錢(家鄉煎釀蓮藕餅)、順德煎釀鯪魚、南乳扣腩肉、鮑汁扣鵝掌、瓦撑豉油雞、明爐燒鴨、椒鹽大蝦、鮑汁生扣抽皮、蘿蔔、豬皮、枝竹、蠔豉、花菇、瑤柱、髮菜、大脷、西籣花、五香芋頭
其實仲可以加錢吃得富貴D嘅 (鮑魚、花膠、海參)
影返張靚靚食前照先
件件看得出是用心去做
花開富貴紅盤菜
釀鯪魚也是手工菜式, 魚皮仍有點脆, 魚肉沒有腥味
蓮藕餅都好好味
南乳扣腩肉炆到很稔, 肥得黎唔會油膩, 配南乳醬很惹味
順德煎釀鯪魚

椒鹽大蝦同冬菇都好大隻
邊滾邊吃的盆菜, 底下的蘿蔔同豬皮越黎越入味, 飽都要食多幾舊
隨盆菜附送的生炒臘味糯米飯都超正, 最後食返一碗暖下個胃
糯米飯乾身唔會黏笠笠, 除臘味粒外, 仲有蝦仁粒, 唔係hea煮的
雖然個個吃到一半都叫飽, 但也擋不住糯米飯的香氣, 位位至少都吃了一碗
生炒臘味糯米飯
團年飯吃得豐盛又滿足, 希望大家都好似盆菜咁, 起黎緊一年賺個盆滿砵滿!
Other Info. : 名門嘅蛋白杏仁茶都好好味, 唔假唔甜, 大家一定要留肚食
2020-01-12
$450 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year