2018-09-01 51 views
一早見銅鑼灣開咗呢間以「越南仔」為名的越南菜,可惜我地呢啲九龍人,好少過海吃東西,所以一直都沒有拜訪。現在「越南仔」開多間分店起旺角啦,又多個選擇又方便我地呢D九龍人旺角正正開咗起廣華街嘅美食圈度, 好方便, 食完仲可以過對面食糖水添唔知點解, 今日放工後非常餓, 所以都點了好幾款食物試試旺角店無銅鑼灣咁寬倘, 不過食粉麵都唔會霸住人地舖頭坐好耐嘅開放式廚房, 幾乎沒有油煙味道, 食完唔會痴到成身味室內裝修用咗好多真實食家POST上MEDIA嘅相片, 喂呀, 搞到人地越黎越餓呢度嘅menu係一大張, 但其實都多野食, 都唔知揀咩好所以偷聽到人地點嘅食物, 我地又試下: 2+3撈檬入面有5款肉: 越式札肉, 烤脆豬肉, 古法烤牛肉, 豬頸肉絲, 手撕雞超多種類, 一次過滿足食肉嘅朋友撈檬入面除咗肉之外, 仲有好多蔬菜, 所以越南人唔會太肥, 每餐都食得很均衡仲要加埋特製的酸汁, 咁多肉食完唔會漏而當中既烤肉又唔dry, 最正係牛肉, 好juicy一份撈, 一份湯, 試d唔同種類嘅野嘛本身呢個係配蕃茄湯, 但我想要招牌椰汁酸湯, +$5就轉到啦椰汁酸湯四寶湯檬粉勁大碗呀四寶嘅內容同2+3差
現在「越南仔」開多間分店起旺角啦,又多個選擇
又方便我地呢D九龍人
唔知點解, 今日放工後非常餓, 所以都點了好幾款食物試試
開放式廚房, 幾乎沒有油煙味道, 食完唔會痴到成身味
室內裝修用咗好多真實食家POST上MEDIA嘅相片,
喂呀, 搞到人地越黎越餓
呢度嘅menu係一大張, 但其實都多野食, 都唔知揀咩好
所以偷聽到人地點嘅食物, 我地又試下
 2+3撈檬
超多種類, 一次過滿足食肉嘅朋友
仲要加埋特製的酸汁, 咁多肉食完唔會漏
而當中既烤肉又唔dry, 最正係牛肉, 好juicy
四色檬紙卷

一份撈, 一份湯, 試d唔同種類嘅野嘛
椰汁酸湯四寶湯檬粉
勁大碗呀
四寶嘅內容同2+3差不多, 有札肉, 豬扒, 豬頸肉同脆豬肉
呢d全部都唔會好dry

先呷一啖招牌湯先, 我最初都有猶豫嘅
因為椰汁, 好少會配搭酸, 會唔會食落似變壞咗嘅味道?!
又會唔會太酸?!
飲過一啖就知道, 酸度適中, 帶點椰味, 唔會杰撻撻, 唔會話食2啖就滯咗, 而且有輕微的辣, 又幾開胃喎
可能越南地區天氣熱, 食返d酸野黎開胃
而呢碗湯檬入面都有好多生菜墊底呀, 粉嘅份量都唔少, 肉都好多
差唔多一百蚊一碗其實都唔係唔抵, 因為份量真係幾多
而質數都唔差嘛
椰汁酸湯

最後一個小食:
四色檬紙卷 (海膽, 手撕雞, 三文魚, 炸醬)
其實佢個紙卷入面係檬粉黎架, 又係好飽肚呢~
我只吃了手撕雞同埋少少海膽, d料唔係乾柴雞, 個檬紙好煙韌
不過4色每樣一件, 最好就獨食先可以試得哂全部味
四色檬紙卷
Other Info. : 推介椰汁酸湯底!
2018-08-27
$150 (Dinner)
椰汁酸湯