🌟 網上見到「極之拉麵」超多好評,呢間小店喺長沙灣,地方唔大,裝修幾有日式風格,擺放咗好多 🇯🇵 日本海報同模型,氣氛幾足。🍜 終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138個名聽落好勁,但實際飲落湯底偏向周打魚湯 🥣,Creamy 度夠,唔會太鹹太油,味道幾好,可惜蠔味 🦪 唔夠出,要飲到尾先感覺到少少蠔香。如果佢唔係標榜蠔湯,我應該會比更高分。麵質比較普通 🍜,唔夠彈牙,需要改善。廣島蠔有三隻比較大,其他都係迷你版 🦪🦪🦪,煮得太過腍,一夾就散,完全無口感,幸好仲有蠔味。慢煮叉燒有三大片 🥩,肉味 OK,但真係太鹹 🧂。反而糖心蛋 🥚 做得唔錯,醬漬味適中,成功做到流心。🐟 基礎真鯛魚白湯拉麵 $78湯底魚湯味香濃 🍲,可以選擇辣度,我揀咗少辣 🌶️,但發現辣味稍微掩蓋咗魚湯嘅鮮甜味,個人唔太鍾意。鯛魚片好滑 🐟,算薄,但無乜魚味。呢款拉麵嘅麵質同叉燒同上面嗰碗一樣,叉燒依然偏鹹 🥩🧂,糖心蛋依然合格 🥚✨。💰 以長沙灣呢個地段,價錢算適中,但覺得佢食材應該可以用上高質少少嘅食材。「終極之廣島牡蠣濃湯拉麵」個名有啲誇張 📢,食落有啲落差,期待太高就會失望 😕。不過整體水準都算唔錯 ✅,試下都無損失

🍜 終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138

🐟 基礎真鯛魚白湯拉麵 $78
💰 以長沙灣呢個地段,價錢算適中,但覺得佢食材應該可以用上高質少少嘅食材。「終極之廣島牡蠣濃湯拉麵」個名有啲誇張 📢,食落有啲落差,期待太高就會失望 😕。不過整體水準都算唔錯 ✅,試下都無損失,始終坊間仲有更多同等價位但更令人失望嘅拉麵店 🍜🔍。
2025-02-19
Type of Meal