2023-07-07
📍TAP - The Ale Project旺角黑布街19號地舖吐司雞好好食!大推!1️⃣ 炸茜漢堡 Corianger $148其實我本身麻麻哋芫荽,不過呢間嘅Signature菜式係炸茜漢堡,同埋個同事話想食呢個。呢個上菜需時最耐,大概20分鐘。芝麻漢堡包係烘過下,外皮有少少脆,搽咗蒜蓉沙茶蛋黃醬。本地屠宰免治牛漢堡扒係好厚、煎至五成熟,好juicy又腍👍🏻。芫荽炸完之後冇乜草青味,似紫菜,係食到個梗先有芫荽味。2️⃣ 吐司雞 Toasted Gai(全份) $92我超鍾意食個多士,係烘過但依然鬆軟而綿密嘅厚多士!上面搽咗咖央牛油,甜甜味好正🥹!炸雞嘅炸皮偏厚,食落香脆,不過好熱氣🥵。店員叫我哋將大麥麥芽倒落炸雞上面食,好夾!3️⃣ 炸卡津雞翼配腐乳醬 Crispy Cajun Wings with Fermented Tofu Dip $78有6隻大大隻!上菜時仲熱辣辣,雞翼juicy,炸皮適中,出面有卡津香料,鹹鹹辣辣好惹味🌶️。腐乳醬有鹹香,但腐乳味唔係好出,可能比雞翼上嘅卡津香料蓋過咗。4️⃣ TAP BEER - Citrine & Embarrassed 400mL $86由本地酒廠He
旺角黑布街19號地舖
吐司雞好好食!大推!
1️⃣ 炸茜漢堡 Corianger $148
2️⃣ 吐司雞 Toasted Gai(全份) $92
由本地酒廠Heroes Beer釀製,呢杯酒精6.1%,係加入咗柚子釀製嘅酸India Pale Ale。
5️⃣ TAP BEER - Pineapple Express 400mL $87
由本地酒廠Deadman釀製,呢杯酒精10.3%,有feel!係加入咗菠蘿釀製嘅三倍India Pale Ale。有菠蘿嘅清香~🍍
另收加一
值得一讚嘅係服務好好,會介紹Signature 菜式~最後再講多次吐司雞好正🤤!