2009-08-16
周末朋友聚餐,眾人腦袋一片空白,在無提議的提議下,決定向泰國菜投降.金泰美食之前食過,是九龍城中令人回味的泰菜餐廳,馬上行動!一行6人步落樓下,轉灣即到.店內人山人海是預料中事,門外吸支煙,10分鐘後也能順利入座,火速開飯!先來猪,雞沙爹,沙爹靈魂在於沙爹汁,美味的沙爹汁能令鞋口的肉塊變成人間美食,可惜今次令人失望,肉乾無汁,沙爹醬過咸,差!行多两個街口的小檔沙爹可真是強多了.炸蝦餅&春卷:蝦餅蝦味唔夠濃,一食便知是粗製之物,春卷炸過頭,內裏過乾.好彩每樣都分得半件,如果有多,可不是變成浪費食物?....因為我地唔會再想食!木瓜沙律:嚇人之作,第一次吃到唔酸唔辣,唔見有死蟹仔的(鬆dun)!咪人整嫁?海南雞半隻:雞夠嫩,而且啖啖肉,只是欠缺鮮雞味,想點?燒猪頸肉:猪肉炭燒夠香,半肥瘦肉入口即溶,肥膏香味充滿味蕾,正!祘蓉飽+咖喱蝦:前者外脆內軟,美味非常,後者咖喱失準到飛起,咖喱唔夠香,死罪!得個咸字,師博.今日邊個得罪你呀豬肉炒椰菜苗:算是今日正常之作,惹味非常,只是師博刀功失準,切菜切唔斷,筷子一抽菜連菜,玩咪成頓飯在極之吵嘈的環境中急急吃完,可能天氣熱,心火燒,再加上這頓失準的飯
海南雞半隻:雞夠嫩,而且啖啖肉,只是欠缺鮮雞味,想點?
成頓飯在極之吵嘈的環境中急急吃完,可能天氣熱,心火燒,再加上這頓失準的飯局,我要俾喊面!