2018-08-07
今日真係好開心可以食到呢間CP值高,又係用心經營既燒肉日本料理餐廳,真係絕對值得一試,絕對會令你覺得滿意 ~不過位於世貿中心13樓既佢,呢間牛禪燒肉日本料理係同SOI 18 THAI 泰國餐廳既門口連住既,因為都係出自同一個老闆架 >.< 所以大家要留意下,唔好入錯餐廳喔 ~ (當然門口會有職員協助你的)落左ORDER,等緊D美食黎既時候,梗係飲返杯先啦 ! 呢度有兩杯野飲,左邊既係龍眼冰 ! 無錯,係泰國既龍眼冰 ! 都幾特別架,因為正常一間日本料理餐廳又點會有泰國既龍眼冰飲品呢 ! 不過正正就係因為旁邊既泰菜原來係同屬一位老闆既,所以有少許泰國餐廳既餐飲都可以係日本料理呢邊搵到 ~呢杯龍眼冰既重點係,餐廳會將龍眼肉煲到完全出曬味,用曬當中既精華去比客人既,所以呢杯龍眼冰係極香濃,非常真材實料,你飲一啖就知架了 !!而右邊既係日本清酒,因為今晚我地叫左燒和牛既套餐,所以只要加同枱每位$100,就可以享受到餐廳呢個指定清酒放題 ! 任飲架 ! 重要呢款清酒既質素都唔差,好易入口,唔會太強烈既酒精味道,成為左今餐晚飯既重點之一 ! 一齊飲多兩杯先 !正當你以為呢個係日本料
正當你以為呢個係日本料理之中,成日出現既燒雞泡魚乾,但原來佢係七味魚翅黎 ! 唔係講笑,重要$78就食到,咁特別又咁少有,真係無理由唔叫黎試下 ! 味道好香口,口感好有咬口,作為小食,真係一流
明太子玉子燒 - $128 真係日本料理菜式之中,常見到的一款,因為真係好受大家歡迎,亦係傳統既日本料理代表作,厚厚既玉子燒本身已經好有層次
屬於日本中上等食材既明太子就包住係玉子燒入面,令味道非常特別,口感好滿足
呢度除左有和牛燒肉,日式刺身當然唔少得 ! 呢盤色彩十足既就係五品刺身,大部份都要必需提前2天致電查詢並預訂,因為全部都係由日本直送到餐廳架 !! 真係唔講得少,當中包括 $68 赤貝,$108 帶子刺身, $118 三文魚腩刺身 及 $432 拖羅 (4片),全部都極新鮮又厚切架 !!
呢個就更加不得了,佢係 $148 一隻既赤座蝦,係非一般既蝦,因為體型相當大,口感十足,味道濃厚重鮮蝦味,味道真係好鮮甜,完全冇得同平時已經覺得好大隻既赤蝦比較,就連賣相都已經更勝一籌,真係一分錢一分貨 (**記得必需提前2天致電查詢並預訂喔 !)
當晚既主角之一,當然就係呢個極上和牛盛宴啦!! 只係睇佢擺盤同賣相都好吸引啦 !! 用黎盛放住和牛既碟,都係一隻牛黎既,因為盤上既和牛就係依照住牛既部位黎放既,咁客人咪知道食緊既果塊和牛係咩位既囉 ~ 好細心架都 ~
睇下D和牛幾吸引 ! 一路燒,佢既肉汁同油脂就釋出,香氣四溢 ~ 真係每個部份既和牛都非常好味,每一滴油都有好香既和牛味道,成件牛既口感有幾正就真係唔洗講....每件和牛燒大約30秒左右,如果唔識控制火喉既話,星期一至四呢D平日時間,餐廳指都可以請店員幫忙燒一下的
有食燒過和牛既朋友就知道了,如果只係食和牛,無一D蔬菜 / 白飯一齊食既話,就比較油膩一D,難消化 ~ 所以當晚我都叫左少少蔬菜食下,例如$55 既日本南瓜 及 $33既粟米,佢地燒出黎都好好食架 ~
當然,都要試一下餐廳既熟食既,例如我本人幾鍾意既$58 - 免治雞肉棒,因為食落都幾有口感,燒到有點香脆既外層,連同一D日本醬油,入面軟身既免治雞肉,真係會令你覺得滿足架
呢個牛油蘆筍炒野菌 - $88 都係蔬菜類唔錯既選擇,好香既牛油味滲曬落D蘆筍野菌入面,都真係唔錯,絕對會令你個胃會覺得舒服一點
總結係,呢間燒肉日本料理既CP值係幾高,一分錢一分貨,三五知己去食都絕對適合,因為銅鑼灣太多餐廳既選擇了,所以都不妨試試呢間啊