2023-07-23
2022.11.5因為幾日前打風,本來預定今日既工作係打風日已經完成,今日就決定出黎行下,咁啱係尖東見到哩間店既名約特別,所以今次就決定試哩間店我點左個貝汁醬油拉麵,麵既配菜有梅頭叉燒及五花腩叉燒各一,1小匙牛肝菌粉油,1小匙黑松露菌醬,1小匙青蔥及京蔥。🍲湯底方面,餐牌寫住有三重湯(魚,豚,蜆)但我覺得蜆湯既鮮甜比較出啲,第一啖有好香既黑松露既香油味,唔油膩,而且冇個陣氣油味😂第二啖蜆既清甜,後勁有淡淡醬油味,飲到一半左右,醬油味變濃,蜆湯既鮮甜更突出,做得最好的是個香油牛肝菌油,香味突出而不膩,飲到最後都冇氣油味😂👍👍🍜麵是細麵,麵身見到小麥,但麥味唔夠出,食落麵係滑身,但冇乜咬口,有啲似干麵整出黎😯🍥配菜有叉燒兩塊,分別係用梅頭及五花腩制成,食落彈牙,夠肉味而冇肉腥。我比較喜歡梅頭既叉燒,肥瘦適中,唔柴唔韌唔膩👍👍💰💰價錢方面,嗯💧……始終係有黑松露及牛肝菌等既高級食材,作為一般庶民既我黎講真係唔太識食啦,係其他地方試過一次,本來我就唔鐘意黑松露及牛肝菌好似氣油既怪味,不過哩間店將哩兩種食材處理得幾好,加埋入湯底都平衝到個味,不過!我自己係覺得貴💸💸😶正係一碗麵加埋一就已經$14
我點左個貝汁醬油拉麵,
麵既配菜有梅頭叉燒及五花腩叉燒各一,
1小匙牛肝菌粉油,1小匙黑松露菌醬,
1小匙青蔥及京蔥。
🍲湯底方面,餐牌寫住有三重湯(魚,豚,蜆)
第二啖蜆既清甜,後勁有淡淡醬油味,
💰💰價錢方面,嗯💧……
始終係有黑松露及牛肝菌等既高級食材,
作為一般庶民既我黎講真係唔太識食啦,係其他地方試過一次,本來我就唔鐘意黑松露及牛肝菌好似氣油既怪味,不過哩間店將哩兩種食材處理得幾好,加埋入湯底都平衝到個味,不過!我自己係覺得貴💸💸😶正係一碗麵加埋一就已經$140,配菜只有薄叉兩塊,其他話佢係配菜不如話係藥味😅😅味玉又冇,紫菜又冇……💧
🏠🏠店鋪裝修方面,睇落唔止乾淨,而且係行高級路線,就算係店內見到開方式廚房麵檔,都好有高檔餐廳既感覺🌟🌟,不過就有少少失色就係比我個杯🍋水,隻杯係好乾淨,冇水積,但只杯有少少腥臭味💧唔知係因為洗杯既用具交叉黎用定係洗碗機冇清乾淨黎用😗?
總結黎講唔差,而且好高級,值得試下,
特別係湯底,
成碗麵我覺得最貴同最好就係湯底。
10分我評8.5分,不過我未必會再黎,
對庶民既我黎講好貴🥲🥲🥲