2024-06-05
📍FUMI 🔍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓-----返工身心勞累,放假係要對自己好少少。呢間日式餐廳週末有Weekend Brunch,朋友推介話佢地嘅每日現切油甘魚好正,搞到我心癢癢想試下。餐廳裝潢行高級感日風,自助區食物擺放得井井有條,一路攞食物,可以沿路一路望住開放式廚房嘅師傅整嘢食。當中朋友大推嘅油甘魚,12點30前會先原條展出比大家相機先食,12點30之後就會開始現場原條即切,切好就會擺放出嚟比客人自取。🐟刺身:款式唔算好多,但係每一款都質素到位。現切油甘魚就唔使講,咁新鮮切出嚟,鮮甜度確係很不錯。三文魚雖然唔係現切,但入口魚脂豐腴,其實都唔輸油甘魚。另外,八爪魚冰爽彈牙,帶子貝柱肥厚,每一款都吸引到我encore多次。🍣壽司卷物:一共只有四款,但係款款出色。四款分別係A4 宮崎和牛壽喜燒卷、鰻魚牛油果卷、FUMI素菜卷及雜錦辛香剌身太卷。全部都係少飯多餡,而且飯醋調味恰到好處,個人尤其中意質感柔嫩帶微微辣香嘅雜錦辛香剌身太卷。整體嚟講佢哋嘅壽司都做得幾出色,每人一客嘅主菜order咗精選手握壽司拼盤,同樣係質素上乘,火炙左口魚邊更係入口即化。🍘炸物:由於場內客
🔍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓
-----
🐟刺身:
🍣壽司卷物:
🍘炸物:
由於場內客人頗多,所以自助區嘅炸物turnover rate都頗高,因而可以保持良好熱度。推介一試日式芝士年糕,甜甜鹹鹹,外層香脆,內層帶點煙韌口感,雖然容易飽肚。但係都忍唔住食咗幾粒。
🍢燒物:
牛油燒粟米香香甜甜,牛油香氣濃郁;鹽燒宫崎雞翼飽滿大隻,咬落緊實多汁;仲有宮崎特產黑豚香腸亦不錯,肉脂比例高,入口油潤且肉味濃郁,係就係肥啲,不過好食都係要食😛。