2017-01-20 1182 views
專程由 V-City 走到虹橋想食雞煲,誰知執左笠囉,唯有見咩食咩啦。見泰菜有位唔洗等,試試無妨。九點半衝入店內,一個食客都無喎,只有泰藉侍應肥嬸嬸在用餐,稱收 11 點半,慢慢坐唔洗急。對此食店泰好味完全唔認識,上網睇睇有咩招牌菜先,原來開業都已 10 年,但食評麻麻乍喎。無有怕,做食家最基本條件就係要有冒險精神,黎咪黎囉 ﹗泰藉老闆懂一點點廣東話,但囡囡就只懂泰文,雖然識既廣東話有限,依然陪住我地食野傾計添。兩父女都非常親民,還容許我地隻定春放出黎,唔洗困係狗袋入面呢。囡囡原來係曼谷讀獸醫的啊,依家放緊假所以黎左香港渡假順便幫下手,利害喎。食過多間泰菜館,泰式煲仔菜都係第一次見,而且有雞煲呀 ﹗女皇要十點先收工,再返屋企帶埋定春過黎,我已經好肚餓喇,叫個小食頂住先得。細味 menu 睇下有咩好野食先,真係好多款色,好多都想試啊。花多眼亂,睇黎要幫襯十多次先可以試得晒泰好味既出品呢。menu 上不泛特色菜餚,好有趣,從未見過。醃生腸?肥嬸嬸話係辣,不過今日貨唔靚,所以無落貨喎,陰功豬無得試。長方形舖面裝潢都好光猛、簡約、骨子,衛生都合格。泰象啤,行到氣喘梗係要嘆支冰凍啤酒喇,樽面結晒

menu 上不泛特色菜餚,好有趣,從未見過。醃生腸?肥嬸嬸話係辣,不過今日貨唔靚,所以無落貨喎,陰功豬無得試。長方形舖面裝潢都好光猛、簡約、骨子,衛生都合格。泰象啤,行到氣喘梗係要嘆支冰凍啤酒喇,樽面結晒霜,入口打冷陣,爽呀 ﹗

碳燒豬頸肉,點解咁耐既?原來即燒翻熱,唔係微波爐叮喎,有誠意 ﹗聞到已經流晒口水,香氣似層相識,似十足燒豬肉乾既味道呀 ﹗急急掉舊入口,鬆軟充滿彈性,完全唔肥膩,唔會油淋淋,非常乾爽喎。燒得外層甘香微脆,燋香非常,每一口都充滿肉汁。原味已經非常可以,沾上秘制醬汁更加惹味,食唔停口,送啤酒正到痺呀 ﹗

泰式鳳爪,索一索,香氣十分清新喎,入口涼浸浸夠晒凍,最怕室溫或微暖感覺。無骨鳳爪非常爽脆彈彈,味道夠酸帶甜好醒神開胃,散發著微辣而且還有濃濃強烈鮮茄味道,我地都十分喜歡,食都心心眼。比起紅椒力量、泰海鮮、紅螞蟻、泰皇悅、等等,都更出色 ﹗

泰式生蝦,上個月曼谷後既算次生蝦。腍劈劈,肉質死實,無蝦味無鮮味,泰式酸汁略咸泛著微辣。汁都還可以,蝦就完全唔得。泰式炒通菜,蒸完再兜非常有印尼 feel,雖然無鑊氣,但都熱騰騰,爽嫩多汁不乾硬,魚露鮮香,味道達標。

泰式乾炒雞肉河,香噴噴勁有鑊氣喎,廣東炒河感覺濃厚,乾炒牛河畫面在腦內閃過。幾乎食不到的雞絲,有幾條作點綴,當然個炒河唔會食到有雞味啦,而且炒得幾碎下,幸好味道搭救。嚥韌黏黏滑滑河粉非常可口美味,蛋花加醬油香甜非凡,辣椒醬都唔洗加,原味勁好食呢。

明爐冬陰功烏頭魚,個湯有肉鬆既?我覺得似酸辣肉鬆多過冬陰功喎。耐心等候湯底滾開,期間要不停將汁淋上魚身不同部位,因為受熱唔平均,而且湯只浸到魚既 4 份 1 都無,底就夠熱,面又點會熱呢 ﹗最好一邊滾開後再反另一邊再滾,整條魚先夠熱麻。

完成可以出爐喇 ﹗淺嚐幾口冬陰功湯,酸味濃而不辣,茄味突出,還隱約有點魚味道,好飲又開胃。掃開香料夾出魚肉,白煙直噴,好有氣氛呢 ﹗魚肉再三係湯汁上打滾再掉入口,啖啖肉勁滿足,魚味實淨,欠缺鮮甜味。湯好好、魚平平,一試無妨。鮮芒果冰,新鮮芒果榨汁,鮮甜幼滑好好飲呀,必試。

泰式炸蝦餅,吉列蝦餅?好得意喎,吉列感強烈,咬到索索聲勁鬆脆。食得到微弱的蝦味,肉汁稍削,質地偏硬實,滾上大量甜酸醬都可口合格既。

泰式醉雞煲半隻,仲唔被我食到您 ﹗老闆諗左好耐先答應煮比我食乍,因為今日無預備呢,依家即刻處理,麻煩晒啊。靜候湯底滾起,立即倒晒雞件去浸先,老闆親自幫我加酒呢。

跟廣東菜唔同,雞無用酒先醃喎。起動 ﹗試下何為泰式醉雞湯先,有酒味的香茅辣椒湯,沒什麼特別,無意見。肥美雞件喎,半隻份量都不少。皮肉都非常嫩滑,又唔會太肥,不過完全無味,失敗。其實我好想要辣椒豉油點雞食呢,雞件醃左先好更好味,湯底加多點泰國香料會更好。味道一般的平凡單調,試一次便夠。

豉汁炒蜆,靜蠅蠅地上檯,無聲無色無煙無熱力,明顯地兜個汁出貨。超級混濁的豆豉味道,落得太多,太強烈喇 ﹗蜆肉彷如汆過幾次水一樣,縮晒水變得瘦猛猛乾爭爭,橡膠般的質地,無蜆味無鮮味無海水味。汆過水都仍然有砂,整碟味濃而陰沉,真係唔多掂。食左兩三隻已經想放棄,但老闆問點解唔食呀?好難食嗎?唯有免為其難全部食晒去啦。

泰式蝦仔濕炒河,叫錯左濕炒添,我地其實想食乾炒呢。蝦仔烚到過晒火,乾硬鞋無味道。炒河芡汁甜甜的,連河帶汁掃入口味道不錯,大量雜都都甜美滿意。
泰象啤
泰式炸蝦餅
豉汁炒蜆
泰式蝦仔濕炒河
2017-01-18
$300 (Dinner)
泰式鳳爪
泰式乾炒雞肉河