2024-01-25
今次我去咗間同餃子有段不解之緣嘅店,期待心情好似打開禮物盒咁,滿滿嘅期待!首先登場嘅係鮮魚湯韭菜鮮豬肉餃,真係餃中霸王,一啖咬落去,豬肉滋味爆棚,韭菜嘅清香味打圈圈,湯底同樣唔示弱,鮮而不膩,帶點微妙的甘香。換轉個角度嚟個魚蛋,講真,四粒就算少少奢侈,不過每粒彈牙嘅口感,就連想起都仲覺得饞涎欲滴,滑溜溜嘅表面,一咬落去真係彈性十足。當然唔少得個自選三餸一麵,粟米香菇豬肉餃中間透着自家風味,菜心水餃清新得嚟又涮口,個蝦球更加曬唔使多講,新鮮同爽口度簡直係拍住上嚟嘅。撈麵部分,XO醬香辣帶勁,和融入鮮脆蝦球就由你話事!最尾匙,一啖骨膠原鮮魚湯嘅營養滿分,鮮蝦菠菜餃咬落瞬間,蝦子嘅鮮味同菠菜嘅鮮甜糅合得剛剛好,而杯裝茶飲為呢頓饗宴畫上完美句號,滋味滿分!總結成句嘅話,就係呢度食物真係咁好食得滯,滿載回憶走出門口,熱辣辣嘅幸福感覺在心頭散播。🍵🥟🍜